"Kijk niet weg van kindermisbruik", Valerie Van Peel (N-VA) doet emotionele oproep na dood van 9-jarig jongetje in Gent

Kamerlid voor N-VA, Valerie Van Peel, doet naar aanleiding van de dood van het 9-jarig jongetje in Gent een oproep aan iedereen in onze maatschappij om verantwoordelijkheid op te nemen wanneer iemand het vermoeden heeft dat een kind wordt mishandeld. "Een op de tien kinderen wordt geconfronteerd met kindermishandeling of misbruik", haalt ze de harde cijfers aan in "De afspraak". "Wegkijken is te gemakkelijk, durf ingrijpen", luidt haar oproep.

"Een op de tien kinderen wordt geconfronteerd met mishandeling of misbruik, meestal binnen het gezin: dat zijn gemiddeld 2 kinderen per klas", vertelt Van Peel in "De afspraak". De N-VA-politica, die vorig jaar haar afscheid in de politiek aankondigde, is co-auteur van het boek "Over leven, moed en groei" met daarin getuigenissen van slachtoffers van kindermisbruik en kindermishandeling. 

De cijfers spreken voor zich en Van Peel begrijpt dan ook niet waarom er steeds collectieve verontwaardiging is, wanneer verhalen van kindermishandeling naar boven komen die een fatale afloop kennen. "Je kan niet elk geval voorkomen", geeft ze toe, "maar Vlamingen kijken te graag weg. We moeien ons niet met wat er tussen vier muren gebeurt en gaan ervan uit dat ouders het uiteindelijk altijd goed bedoelen."

Ze doet daarom een oproep naar iedereen in onze maatschappij: "Wegkijken is te gemakkelijk, verantwoordelijkheid nemen naar een kind toe is broodnodig, dus heb het lef om in te grijpen. Besef dat die kinderen rondom je leven, dat ze weerloos zijn en dat we daar allemaal samen verantwoordelijkheid voor moeten opnemen."

BEKIJK - "Dit was geen uitzonderlijk geval":

Videospeler inladen...

Ook in Gent, waar vorige week een 9-jarig jongetje dood teruggevonden werd die vermoedelijk het slachtoffer was van kindermishandeling, had iemand aan de alarmbel moeten trekken, vindt Van Peel. 

"Als een buurman in de pers komt vertellen dat hij het letterlijk heeft zien gebeuren, dan zou ik die persoon door de televisie willen trekken", uit ze haar frustraties. Ook de leerkracht die blijkbaar gemerkt had dat de 9-jarige Raul regelmatig met blauwe plekken of zonder eten naar school kwam, had meer kunnen doen, oordeelt ze. 

"Een leraar die dergelijke zaken vaststelt, kan via 1712 (hulplijn voor geweld, kindermisbruik en mishandeling, red.) raad vragen of het CLB inlichten. Het is dan de taak van het CLB om gesprekken met de ouders te gaan voeren, en als die ouders dat niet willen dan moet er een alarm afgaan en moet op termijn zelfs de politie ingeschakeld worden."

Meest gelezen