Leah Thys bevestigt in "Thuis"-podcast: "Ik blijf doorgaan zo lang het kan"

Actrice Leah Thys (77) zal de rol van "Madame" Marianne Bastiaens in de dagelijkse fictieserie "Thuis" zo lang mogelijk blijven vertolken. Dat vertelt ze aan Sander Gillis in de podcast "De Thuis-ploeg" op VRT MAX. Thys is één van de vier personages die op de "Thuis"-set staat sinds het prille begin in 1995.

Naast Leah Thys zijn er nog maar drie acteurs die al van bij de start van "Thuis" in 1995 meespelen in de dagelijkse fictiereeks: Pol "Frank" Goossen, Marleen "Simonneke" Merckx en Annick "Rosa" Segal. Hoewel ze de wettelijke pensioenleeftijd al even gepasseerd is, denkt ze nog lang niet aan stoppen in het theater, en ook niet bij "Thuis".

"Het zal ooit wel stoppen voor mij, want het leven is eindig", vertelt Leah Thys aan Sander Gilis in de podcast "De Thuis-ploeg" op VRT MAX. "Het hangt ervan af wat de schrijvers voor mij bedenken, en hoe mijn gezondheid evolueert. Niets duurt eeuwig, maar ik ga nog door zo lang het kan. Het is altijd een plezier om naar de set te komen. Het sociale aspect van het werk vind ik erg belangrijk."

In de podcast "De Thuis-ploeg" gaat Sander Gillis (MNM) - zelf een grote "Thuis"-fan - telkens bij één van de acteurs op bezoek. Ze maken voor VRT MAX een podcast vanuit hun loge op de "Thuis"-set. Over Leah Thys aka "Madame" Marianne Bastiaens zijn er uitzonderlijk twee afleveringen gemaakt.

Speciale band met "tv-kinderen" en oud-leerlingen

Thys heeft door haar jarenlange ervaring met verschillende acteurs een speciale band opgebouwd. Na het vertrek van haar televisiedochter Monika Van Lierde, die dokter Ann vertolkte, blijven enkel haar televisiezoon Tom en kleinzoon Robin over. 

"Ik mis Monika nog altijd op de set. Door de tijd en de emoties die je in elkaar investeert tijdens opnames voel je je soms bijna meer betrokken bij je televisiegezin dan bij je eigen familie. Samen spelen, schept een soort intimiteit. Je laat in elkaars ziel kijken: dat is het mooiste wat er is."

Wim Stevens, die mijn zoon Tom speelt, kwam mijn nieuwe keuken poetsen na de verbouwingen

"Acteur Wim Stevens, die mijn televisiezoon Tom speelt, ontfermt zich echt over mij, ook naast de set. Ik zal nooit vergeten hoe hij voor mijn deur stond, twee jaar geleden toen er een nieuwe keuken bij mij was geïnstalleerd, amper enkele maanden nadat ik serieus ziek was geweest (Thys werd opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting, red.). Wim is met zijn eigen zoon én poetsgerief onder de arm langskomen om alles proper te maken. Lief hè? We lachen vaak met het feit dat ik hem "zoneke" noem."

Omdat Thys jarenlang les heeft gegeven aan het Conservatorium in Brussel heeft ze door de jaren heen heel wat oud-leerlingen zien passeren op de "Thuis"-set. "Ik ben daar bijzonder fier op, maar ik merk dat ik af en toe mijn mond niet kan houden. Ik geef hen graag tips. Omdat ik vaak een goede verstandhouding heb met mijn oud-leerlingen, verdragen ze dat ook. Er is veel respect en warmte: ze weten dat ik nooit iets zou zeggen wat ik niet meen."

Designerkledij en een kogel

Gillis ontdekt in de loge van Leah Thys een opvallend voorwerp: een kogel. "Ik heb ooit een scène gespeeld waarin ik moest schieten, en ter voorbereiding zijn we gaan kleiduifschieten. Ik heb daarvan enkele kogels bewaard als aandenken."

Nog aanwezig in de loge van Thys: een bed om uit te rusten tussen de opnames door. "Maar door het kapsel van Marianne kan ik daar geen gebruik van maken, want dan is mijn haar eraan."

Géén Marianne zonder rode lipstick

Er wordt niet enkel veel aandacht besteed aan het kapsel van Leah Thys, ook haar kledij wordt met zorg én haar inspraak uitgekozen. "Marianne heeft een dure smaak. Ze draagt effectief veel stukken van Armani. Ik wil enkel kledij dragen waarin ik me goed voel. Als ik me niet goed voel, dan speel ik niet goed. Ik word pas écht Marianne in mijn schoenen met hakken en vooral wanneer mijn lippen rood zijn. Zonder rode lipstick bestaat Marianne niet."

Meest gelezen