Economen verwachten dat ECB de rente met nog 75 basispunten zal optrekken

Uit een rondvraag van het persagentschap Bloomberg bij economen blijkt dat ze verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente de komende drie vergaderingen telkens met 25 basispunten zal optrekken.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is in de zomer van 2022 begonnen met de rente op te trekken om zo de inflatie naar beneden te krijgen. Die is intussen afgezwakt, maar verschillende bestuursleden hebben al aangegeven dat er nog meer verhogingen nodig zijn om de doelstelling van de monetaire instelling te halen, zijnde een geldontwaarding van 2 procent.

In het nieuws: volgens de mediaanverwachtingen van de economen bevraagd door Bloomberg zal de depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de centrale banken - eind juli uitkomen op 3,75 procent.

  • Dat betekent dus dat de monetaire instelling de rente tijdens de komende drie vergaderingen telkens met 25 basispunten zal optrekken.
  • Voorts gaan de bevraagde economen ervan uit dat de rente, na die verhogingen, voor de rest van het jaar ongewijzigd
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer