Kyiv wil bevroren Russische tegoeden gebruiken voor wederopbouw Oekraïne

Het Russische leger heeft in Oekraïne voor meer dan 700 miljard dollar aan schade aangericht, zo maakt het Oekraïense Openbaar Ministerie bekend. Om het land weer te herbouwen wil Kyiv Russische bevroren tegoeden gebruiken.

Het nieuws: Oleh Harvysh, hoofdadviseur van het Oekraïense ministerie van Infrastructuur, zei dat uit gegevens van het Openbaar Ministerie blijkt dat de Russische invasie schade heeft toegebracht aan ongeveer 74.400 woningen, 2.500 onderwijsinstellingen, 500 ziekenhuizen, 400 culturele gebouwen, 120 religieuze gebouwen en 4.500.000 netwerk- en communicatievoorzieningen.

  • In totaal werden ook 114 energievoorzieningen verwoest. Hierdoor zaten miljoenen Oekraïners afgelopen winter letterlijk in de kou.
  • “Wij, als staat, schatten het bedrag van al deze verwoestingen momenteel op ongeveer 700-800 miljard dollar”, aldus Harvysh.
  • De adviseur benadrukte dat Kyiv alles zal doen om ervoor te zorgen dat Rusland het land compenseert voor alle verwoestingen die het heeft aangericht sinds februari 2022. Volgens hem wordt er momenteel in de Oekraïense hoofdstad hard gewerkt aan het verkrijgen van Russisch overheidsgeld, dat overal ter wereld bevroren is als onderdeel van westerse sancties.

Moeilijke opgave

  • Harvysh benadrukte echter dat hij op korte termijn geen compensatie verwacht van Moskou, en dat het mogelijk tot wel 10 jaar kan duren voordat Oekraïne geld zal zien.
  • “We begrijpen dat het mogelijk is dat we niet al het geld zullen kunnen krijgen, zelfs als we beslag leggen op alle activa die Rusland momenteel over de hele wereld heeft. Maar we zullen alles in het werk stellen om zoveel als mogelijk gecompenseerd te krijgen”.

Wereldbank

  • In maart schatte de Wereldbank dat het ongeveer 411 miljard dollar zou kosten om Oekraïne te helpen de oorlog te boven te komen. De geschatte kosten zouden verder oplopen naarmate de oorlog voortduurt.
  • David Malpass, voorzitter van de Wereldbank, zei dat de internationale financiële instelling bereid is de wederopbouw van Oekraïne deels te financieren.
    • “De bank is bereid haar rol te spelen bij de wederopbouw, maar ik moet de wereld wel duidelijk maken dat het bedrag voor de wederopbouw van de elektriciteitssector, de wegensector en de spoorwegsector veel groter is dan de omvang van de balansen van de internationale financiële instellingen”, zei Malpass tijdens een bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

(nd)

Meer