Was het debat over woke in "Terzake" geoorloofd?

Recent was er een debat in "Terzake" over woke, met N-VA voorzitter Bart De Wever en Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V). Aanleiding was de politieke discussie over de aanstelling van Dalilla Hermans als trajectcoördinator om van Brugge culturele hoofdstad van Europa 2030 te maken. Sommige kijkers hadden moeite met de aanpak van "Terzake".

nws-ombudsman
Bert Lauwers

Dalilla Hermans werd recent aangesteld in een belangrijke cultuurfunctie na een selectieprocedure door een onafhankelijke jury waar zij als beste uitkwam. Vlaams Belang en N-VA, die in de oppositie zitten in Brugge, zijn het niet eens met die keuze. Zij vinden de aanstelling van Hermans “woke”. Daarover was er al wat te doen in sommige kranten. Ook De Wever en Dalle namen eerder al positie in over woke. "Terzake" pikte met beide politieke tenoren de discussie op.

De voorbije dagen kwamen de reacties druppelsgewijs binnen. Op sociale media ging het er bij momenten heftiger aan toe. We hebben even afgewacht om wat beter zicht te krijgen op het geheel van de reacties in onze mailbox. Her en der was er verontwaardiging:

“Zonder enige reden werd Mevrouw Hermans betrokken in een discussie waaraan zij niet wenste mee te werken en niet van de op de hoogte was gebracht. Op deze manier werd er opnieuw aandacht geschonken aan de negativiteit rond haar nieuwe job, als traject coördinator Brugge culturele hoofdstad 2030 (waarvoor zij solliciteerde en rechtmatig werd gekozen) en werden de deuren geopend voor racistische uitlatingen en haat. Ik verwacht meer van een openbare omroep. Deze journalistiek is van een uiterst laag niveau en zeer betreurenswaardig”.

“De reactie van Vlaams Belang en N-VA op de aanstelling is blijkbaar wel een aanleiding om, nog maar eens, een debat te organiseren over woke, wat helemaal inspeelt op de wens van N-VA en Vlaams Belang om het concept woke zo sterk mogelijk in de markt te zetten als nieuw vijandsbeeld. Op zich kan dat een keuze zijn, maar ik kan niet begrijpen dat het onverholen racisme geen aanleiding is voor een debat en de reactie dat woke te ver gaat van rechtse partijen wel”. 

Een debat over Hermans zonder Hermans zelf

De aanstelling van Dalilla Hermans als trajectcoördinator is nieuwswaardig. Brugge is een stad met brede uitstraling, zeker op cultureel vlak. De keuzes die gemaakt zullen worden als Brugge Culturele Hoofdstad 2030 wordt, krijgen allicht internationale aandacht. Hermans zal daarbij een sleutelrol spelen.

Hermans was wél op de hoogte dat "Terzake" een item ging wijden aan haar aanstelling. De redactie vroeg haar om een reactie, maar ze reageerde afwijzend. Dat is jammer, maar uiteraard heeft ze het recht om neen te zeggen. Ze reageerde wel met een filmpje op Instagram. Dat filmpje zat in de inleidende reportage die aan het debat voorafging. 

Racistische reacties

In dat filmpje wijst ze op de racistische reacties die ze over zich kreeg naar aanleiding van haar aanstelling. Ook burgemeester De fauw van Brugge zei in de reportage gechoqueerd te zijn door dat racisme, op sociale media vooral.

Het is belangrijk om dat racisme te vermelden. Maar daarnaast mag de Terzake-redactie de politieke discussie rond de aanstelling toch ook wel oppikken, ook al komt Hermans, buiten één reactie, verder niet meer aan bod. Het is natuurlijk beter wanneer betrokkenen zelf aan het woord komen, maar het gebeurt nog dat iemand voorwerp is van een debat in een tv-studio, terwijl hij of zij daar zelf geen deel aan heeft. 

Sommige politici worstelen met woke, anderen niet

Sommige politici maken zich kennelijk zorgen over woke, anderen doen dat minder. Dat was toch vooral wat uit het "Terzake"-debat naar voren kwam. Het had inderdaad over de racistische reacties tegen Hermans kunnen gaan, maar nogmaals, op dat racisme is de vinger gelegd. De rest is het gevolg van een journalistieke keuze, die altijd voor discussie vatbaar zal zijn.

Het debat tussen De Wever en Dalle duurde bijna twintig minuten. Het ging daarbij zo’n zes minuten over Hermans zelf. De rest van de tijd werd het onderwerp breder getrokken; het ging onder meer over Zwarte Piet, over de ramadan-vriendelijke aanpak van een aantal Brusselse cultuurhuizen, over Viktor Orban in Hongarije en over woke in de VS.

Peter Van Aelst van de Universiteit Antwerpen benadrukte in een filmpje dat woke “aanwezig is in het politieke debat”. Hij wees ook op de mogelijk bewuste strategie van onder meer N-VA om dit thema op de agenda te krijgen. Wat trouwens, volgens Van Aelst, ook een risico inhoudt. Namelijk dat kiezers die hun neus dichtknijpen bij woke, finaal toch voor het meer radicale Vlaams Belang zullen kiezen in plaats van N-VA. Kortom, politiek toch best wel relevant om er politici over aan het woord te laten, te meer als ze zelf daarover publiek met elkaar in debat gingen.

Reacties op Twitter

Tot slot nog dit: de Terzake-redactie kondigde het debat tussen De Wever en Dalle aan met een post op Twitter: “Worstelen met woke”, met daarbij de foto van Dalilla Hermans. Die link was nogal ongelukkig. Waarom niet gewoon een foto van De Wever en Dalle als ze allebei te gast zijn in de uitzending en Hermans zelf afwezig blijft? Sommige kijkers vonden die foto ongepast en daar hebben we best wel begrip voor. Ook de redactie zelf vond dit trouwens een minder goede keuze. Posts op sociale mediasites als Twitter lokken ook weer reacties uit waarover de redactie geen controle heeft. Dat laatste houdt de redactie toch best wat beter in het achterhoofd.

Meest gelezen