All rights reserved (c) 2021

Geen oorzakelijk verband tussen aanranding meisje op begraafplaats in Gent en zelfmoord

In Gent zijn twee jonge mannen veroordeeld voor de aanranding van een 14-jarig meisje op de Westerbegraafplaats in Gent. Het meisje pleegde later zelfmoord. Een eerste rechter vond dat er een verband was tussen de aanranding en de zelfmoord, en wilde de zaak daarom door het assisenhof laten behandelen. Maar de rechter in beroep ziet dat anders.

De feiten dateren van mei 2021. Het meisje van 14 uit Gavere ging op bezoek naar haar moeder die vlak bij de Westerbegraafplaats in Gent woont. Daar had ze afgesproken met een vriend, maar die daagde met nog vier andere vrienden op. Het meisje werd betast en aangerand. Ze werd verplicht een jongen te kussen, haar broek werd naar beneden getrokken en haar fiets werd afgenomen. En de feiten werden ook gefilmd en verspreid via sociale media. Vier dagen later stapte het meisje uit het leven, maar niet zonder eerst een vriendin in vertrouwen te hebben genomen. Toen de vriendin de dood van het meisje vernam, lichtte ze de familie in.

Geen duidelijk aanwijsbaar verband

Na grondig speurwerk kon de politie vijf verdachten oppakken: drie minderjarigen en twee meerderjarigen. De minderjarigen werden opgesloten in een gesloten instelling. De meerderjarigen werden doorverwezen naar de correctionele rechtbank, maar die verklaarde zich onbevoegd. Volgens die rechtbank was er een oorzakelijk verband tussen de zelfdoding en de aanranding vier dagen eerder. Daardoor moest het dossier naar het hof van assisen, maar de beklaagden en het parket gingen tegen die beslissing in beroep. Ze vonden dat het niet bewezen is dat er een oorzakelijk verband is en vroegen een  'gewone' correctionele straf.

Het hof van beroep oordeelt nu dat er geen duidelijk aanwijsbaar verband is tussen de zelfdoding en de aanranding. De kans dat er een verband is, bestaat wel, maar is niet honderd procent zeker. Het meisje had psychische problemen en had eerder al een poging tot zelfdoding ondernomen. In haar afscheidsbericht zei ze niet dat de aanranding de oorzaak was. Dus bestaat er twijfel, vindt de rechter, en zijn de twee mannen niet schuldig aan haar dood.

Celstraffen met uitstel

Ze zijn wel schuldig aan de aanranding van het meisje. Een van de daders vroeg de vrijspraak omdat hij niet had deelgenomen aan de aanranding. Maar volgens het hof wist de jongen dat het meisje was weggelopen en deed ook niks om de aanranding te onderbreken. Het hof hield wel rekening met zijn jonge leeftijd en veroordeelde hem tot 18 maanden cel met uitstel onder voorwaarden. De tweede jongen betastte het meisje wel en beschimpte haar. Hij werd veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan 27 met uitstel onder voorwaarden.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen