Videospeler inladen...

Na Poetin brengt ook Zelenski een verrassingsbezoek aan het front in Oekraïne

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft een bezoek gebracht aan Avdijivka, een stad in de Oekraïense provincie Donetsk, vlak bij het front. Opvallend: ook de Russische president Poetin bracht een zeldzaam bezoek aan Cherson en Loegansk, de regio's in het zuiden en oosten van Oekraïne die door Rusland worden bezet. Hij zou er een militaire vergadering hebben bijgewoond.

Hoog bezoek aan het front in Oekraïne, zowel aan Russische als aan Oekraïense zijde. Zo zou de Oekraïense president Zelenski vandaag een bezoek hebben gebracht aan Avdijivka, een stadje in het zuiden van het land. Dat deelt zijn persdienst mee. Hij reikte er medailles uit aan de Oekraïense troepen. 

BEKIJK: Zelenski op bezoek in Avdijivka:

Videospeler inladen...

Ook de Russische president Poetin bezocht het front. Hij bracht een bezoek aan Cherson, de door Rusland bezette regio in het zuiden, en vermoedelijk ook aan Loegansk, de Oekraïense provincie die op dit moment ook in Russische handen is. De twee plaatsen liggen op iets meer dan 400 kilometer van elkaar vandaan, een peulenschil in het, op Rusland na, grootste land van Europa.

Al bleef Poetin wel wat verder weg van het oorlogsgewoel. "Hij begeeft zich in een relatief veilige zone", vertelt Geert Groot-Koerkamp in "De ochtend" op Radio 1.  "Het is één van de meest veilige bezette gebieden die de president kan bezoeken. Het is voor het eerst dat de president zich daar begeeft, op zijn bezoek aan Marioepol en de Krim na." Het is ook niet helemaal duidelijk wanneer Poetin dat bezoek exact bracht. "Het Kremlin heeft daar nog niet over gecommuniceerd, maar dat doen ze bijna nooit."

BEKIJK - Russische media tonen beelden van president Poetin op verrassingsbezoek in Cherson en Loegansk:

Videospeler inladen...

Stand van zaken

De president van Rusland zou er een militaire vergadering hebben bijgewoond. Op beelden is te zien hoe hij gesprekken voert met verschillende militaire commandanten. Poetin woonde de vergadering naar eigen zeggen bij omdat hij "het belangrijk vindt om de mening van de militaire top te horen over de situatie aan het front en omdat hij informatie wil uitwisselen".

Tijdens de vergadering zou Poetin militaire rapporten hebben ingekeken en hebben geïnformeerd naar de toestand in Zaporizja, de Oekraïense regio die volgens Rusland ook tot het Russische grondgebied behoort, en in Cherson. Eind vorig jaar trokken Russische troepen zich terug uit de stad Cherson. Daarmee verloor Rusland de enige regionale hoofdstad die het had weten te veroveren sinds Moskou Oekraïne binnenviel in februari 2022.

Toch heeft Rusland nog steeds een deel van de regio in handen. Aan de overkant van de rivier de Dnipro hebben de Russische troepen hun positie versterkt in afwachting van het Oekraïense tegenoffensief. 

Poetin overhandigt een icoon aan de legertop in Cherson
Sputnik

Tijdens zijn bezoek overhandigde Poetin ook een kleine iconostase aan de legertop van Cherson. In orthodoxe kerken vind je vaak een volledige wand terug die is samengesteld met iconen. Die wand vormt de afscheiding tussen de altaarruimte en de rest van de kerk, zodat de gewone gelovigen die "erg heilige ruimte" niet kunnen zien. 

Het moment veroorzaakt wat twijfel bij veel kijkers. Volgens sommigen zegt hij in een oorspronkelijke versie van het beeldfragment: "Binnenkort is het Pasen". Dat zou betekenen het bezoek een tijd geleden plaatsvond en niet gisteren of vandaag. In latere versies is het fragment niet meer te horen. De exacte timing van het bezoek blijft voorlopig voer voor discussie.

De woordvoerder van Poetin, Dmitri Peskov, liet weten dat het bezoek van maandag zou dateren. "Het bezoek was gisteren", zo sprak hij. "Het klopt dat de president zei dat het Pasen was, toen hij het icoon overhandigde. Het feit is echter dat Pasen 40 dagen lang wordt gevierd. De zin werd uit zijn context gegrepen om een onjuiste hypothese te maken. De reis vond gisteren plaats."

Zeldzaam en symbolisch

Bezoeken van de Russische president aan het bezette gebied zijn eerder zeldzaam. 

"Het is vooral een symbolisch bezoek. Er is het afgelopen jaar een contrast ontstaan tussen het gedrag van de Oekraïense president Volodimir Zelenski en Poetin. Zelenski heeft keer op keer riskante gebieden bezocht en is aan de frontlijn geweest. Poetin heeft dat helemaal niet gedaan. Hij wil demonstreren dat hij daar ook toe in staat is. Het laatste jaar zien we dat hij zich heel behoedzaam gedroeg, ook mede door corona, en die bezoeken moeten het beeld wat herstellen."

BELUISTER - Het gesprek met Geert Groot Koerkamp op Radio 1:

Meest gelezen