Russen hebben opvallend veel spionageantennes in België

Archiefbeeld.© BELGAIMAGE

Nergens in Europa heeft Rusland zo veel spionageantennes op zijn ambassadegebouwen als in ons land. Dat blijkt uit Espiomats, een onderzoek van De Tijd samen met andere Europese media.

Bron: BELGA

Op de daken van de Russische ambassadegebouwen in Ukkel staan liefst 17 schotelantennes, naast nog andere antennes en koten vol apparatuur die de Russen zowel voor communicatie als voor spionage kunnen gebruiken, schrijft de krant dinsdag.

Voor zijn eigen beveiligde communicatie heeft Rusland lang niet zo veel schotelantennes nodig. Schotelantennes kunnen onder andere ook gebruikt worden om communicatie via satelliet­telefoons te onderscheppen. Andere antennes kunnen luchtvaart-, maritieme, militaire en politiecommunicatie opvangen. Maar Astrid, de telecomoperator van onze politie en andere veiligheidsdiensten, stelt gerust dat die communicatie al sinds 2011 versleuteld verloopt, al zijn misbruiken en nieuwe afluistertechnieken nooit uit te sluiten. 

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bevestigt dat de Staatsveiligheid “ook al heeft vastgesteld dat de hoeveelheid apparatuur op de daken van de Russische ambassade aanzienlijk is”, maar zegt dat het niet makkelijk te controleren is welke apparatuur de Russen precies geïnstalleerd hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen