Jason Vandelanoitte© Yves Boucau

Voormalig Club Brugge-speler Jason Vandelannoite vraagt mildere straf voor vuistslag op café

Voormalig profvoetballer Jason Vandelannoite (36) heeft na verzet aan de Brugse strafrechter een mildere straf met uitstel gevraagd. Bij verstek kreeg de beklaagde in eerste instantie acht maanden effectieve celstraf voor opzettelijke slagen en verwondingen. Het slachtoffer liep tijdens een caféruzie een neus- en oogkasbreuk op.

jvh
Bron: BELGA

De feiten speelden zich af op 12 december 2021 in café Cambrinus in het centrum van Brugge. Vandelannoite deelde tijdens een banaal conflict een rake klap uit in het gezicht van het slachtoffer. De burgerlijke partij hield aan het incident een gebroken neus en een gebroken oogkas over.

Tijdens zijn verhoor bekende de ex-speler van Club Brugge dat hij een slag had uitgedeeld. Hij zou door het lint gegaan zijn toen het slachtoffer in dronken toestand meermaals tegen hem aanliep. Vandelannoite voelde zich naar eigen zeggen uitgedaagd, en vreesde dat de burgerlijke partij hem anders eerst zou slaan.

Vier maanden cel

Het openbaar ministerie wees tijdens het eerste proces op het strafblad van de beklaagde. De Bruggeling werd in 2022 door de correctionele rechtbank van Kortrijk immers al tot vier maanden effectieve celstraf veroordeeld voor geweldpleging. In die omstandigheden werd deze keer acht maanden cel gevorderd. De rechter veroordeelde Jason Vandelannoite op 28 februari 2023 tot acht maanden effectieve gevangenisstraf en 400 euro boete. De beklaagde liet verstek gaan voor zijn proces, maar tekende verzet aan nadat hij over de zaak had gelezen in de media.

Op het tweede proces benadrukte meester Jean-Luc Lombaerts dat zijn cliënt zijn verantwoordelijkheid wil nemen. De schadevergoeding van 650 euro werd ondertussen al volledig betaald. In die omstandigheden werd aangedrongen op een mildere straf met uitstel. De verdediging stelde wel dat het slachtoffer ook boter op het hoofd had. “Maar ik had die vuistslag niet mogen geven”, gaf Vandelannoite toe.

De rechter doet uitspraak op 16 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer