De procureur is ervan overtuigd dat de man bewust stak en dat hij dat met voorbedachtheid deed (themabeeld).© Shutterstock

Genkenaar steekt mes in buik 18-jarige zoon: “Ik wilde hem gewoon bang maken”

Genk -

Een 45-jarige man uit Genk riskeert vijf jaar cel, mogelijk met uitstel onder voorwaarden, omdat hij tijdens een hoogoplopende ruzie een keukenmes in de buik van zijn 18-jarige zoon plantte. De jongeman moest geopereerd worden maar verkeerde niet in levensgevaar. “Toch had dit veel slechter kunnen aflopen”, aldus de Tongerse procureur.

Shauni Deferm

Op 11 april 2021 werd een 18-jarige jongeman met een zware steekwonde in de buik door zijn nonkel binnengebracht in het ZOL. De messteek was 3,7 centimeter breed en veroorzaakte een inwendige bloeding in de buikholte waardoor de tiener werd geopereerd. Hij verkeerde niet in levensgevaar, al had dat volgens de procureur niet veel gescheeld. “Hij was gewond op een zeer risicovolle plaats en de wonde was zeer diep. Dit had anders kunnen aflopen”, zo klonk het.

Ondanks dat de tiener zich op zijn zwijgrecht beriep, kwam door verklaringen van zijn jongere broer al snel aan het licht dat het de vader was die de messteek had toegebracht. Het gezin met vier kinderen zou wel vaker te maken hebben gehad met de agressieve houding van de man, die er alleen voor stond nadat zijn ex-vrouw naar Turkije was vertrokken.

Het noodlot

Die dag in april liep het echter volledig uit de hand tijdens een ruzie. De 18-jarige jongen wilde uit huis vertrekken, maar zijn vader liet hem niet zomaar gaan. “Ik wilde weten waar hij naartoe ging en met wie”, verklaarde de 45-jarige man voor de Tongerse rechter. Volgens de procureur escaleerde de discussie in een vechtpartij: “De vader schold het slachtoffer uit voor hoerenzoon. Omdat de moeder niet veel eerder overleden was, kwam dat hard aan. De jongen en zijn vader zijn dan beginnen vechten.”

Volgens de aanklager liep de veertiger te midden van het gevecht naar de keuken waar hij een mes uit de lade nam. “Hij stak zijn zoon in de buik”, aldus de aanklager. “De vader heeft nadien het mes schoongemaakt in de lavabo en het bloed van de vloer geveegd met een vaatdoek. Het labo vond alleen nog bloedsporen op de dorpel buiten aan de woning.”

De vader zelf geeft toe dat er een hoogoplopende ruzie ontstond en dat hij naar het mes greep, maar steken was nooit zijn intentie, zo klonk het voor de rechter. “Ik wilde mijn zoon gewoon bang maken. Uiteindelijk hebben we allebei een stap naar voor gezet en is hij per ongeluk in het mes gelopen. Het was een ongeval, het noodlot”, zo sprak hij voor de rechter.

Vijf jaar cel

De procureur is er door de verklaringen van de drie andere minderjarige kinderen, die getuigen waren van de feiten, echter van overtuigd dat de man bewust stak en dat hij dat met voorbedachtheid deed. “Hij is naar de keuken gegaan, heeft een mes genomen en is dan terug gewandeld tot bij zijn zoon aan de voordeur. Hij heeft alle tijd gehad om het mes weg te leggen of zich om te draaien. Ik geloof dat die man niet meer wist van welk hout pijlen maken, hij had financiële problemen, vier kinderen en was zijn vrouw kwijt. Maar geweld kan nooit een antwoord of oplossing zijn. Nooit. In plaats van uw handen te gebruiken om uw kinderen te slaan, moet u uw handen gebruiken om uw kinderen vast te pakken en te beschermen”, gaf de procureur hem als raad mee.

Oorspronkelijk werd er gevorderd voor poging doodslag, maar de feiten werden ondertussen geherkwalificeerd tot slagen en verwondingen met verzwarende omstandigheden. De aanklager vraagt een celstraf van vijf jaar, maar kan akkoord gaan met een gedeelte met uitstel onder voorwaarden omdat het volgens haar belangrijk is dat de vader zich laat behandelen voor zijn agressie- en psychologische problemen. Ook zijn advocaat dringt hierop aan. Ondertussen zijn de drie minderjarige kinderen geplaatst in een pleeggezin.

Vonnis volgt op 16 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer