"Bekijk jezelf maandelijks van top tot teen": dermatologen vragen jongeren alert te zijn voor huidkanker

Met de slogan "Gebruik je bescherming?' vragen dermatologen jongeren hun huid te behoeden voor de zon en regelmatig na te kijken. Ernstige zonnebrand op jonge leeftijd verhoogt immers het risico op verdachte vlekjes op volwassen leeftijd. "De huid is het enige orgaan dat we zelf kunnen zien", benadrukt dermatoloog Thomas Maselis.

In 2019 werden in België 45.642 nieuwe huidkankers vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kankerregister. Uit een enquête, op vraag van het dermatologennetwerk Euromelanoma, blijkt dat 16 procent van de Belgen goed weet waarop te letten bij het nakijken van de huid.

De leeftijdscategorie van 16- tot 25-jarigen scoort met 11 procent het slechtst. Tegelijkertijd geeft 21 procent van de jongeren aan verdachte vlekjes te hebben, maar daarmee niks te doen.

"Gebruik je bescherming?"

Dat moet beter, is de boodschap. Met de slogan "Gebruik je bescherming?" richt Euromelanoma voor zijn 24e internationale preventiecampagne zijn blik dus op jongeren. Ernstige zonnebrand op jonge leeftijd verhoogt immers het risico op verdachte vlekjes op volwassen leeftijd.

"De huid is het enige orgaan dat we zelf kunnen zien", benadrukt dermatoloog Thomas Maselis dinsdag bij de voorstelling van de campagne in het Belgisch Stripmuseum in Brussel. "Het doel is dat mensen zich elke maand of elke twee maanden van top tot teen bekijken", zegt dermatoloog Thomas Maselis. Dermatologen willen ook dat mensen die veel huid zien, zoals kinesisten en verplegers, maar ook schoonheidsspecialisten en tatoeëerders, leren waarop ze moeten letten.

Waar moet je op letten bij het nakijken van je huid?

Controleer vooral rode, schilferige vlekjes, wondjes die niet genezen en grillige pigmentvlekken. Wie pigmentvlekken controleert, houdt best de ABCDE-regel in het achterhoofd.

Die regel verwijst naar een asymmetrische vorm ("asymmetry"), een ongelijke rand ("border"), verschillende kleuren ("colour"), een diameter groter dan zes millimeter ("diameter") en een bepaalde groei van het vlekje ("evolution"). Ook de vlekjes die afwijken van de rest, de lelijke eendjes, zeg maar, vragen aandacht.

Euromelanoma wil jongeren bereiken via sociale media, scholen en een graphic novel, die in het Nederlands en het Frans verschijnt. Voor "Sunny Side Up! De zon, een gevaarlijke vriend" werkte het dermatologennetwerk samen met striptekenaar Mario Boon. Hij tekende in 2019 nog "Dirk. Het leven is een strijd waard", een graphic novel in het teken van het vroegtijdig opsporen van darmkanker.

"Ik wilde niet zomaar een educatieve strip maken, het moest in de eerste plaats een goed verhaal zijn", vertelt Boon dinsdag. In 'Sunny Side Up!' is het een tatoeëerder die bij het hoofdpersonage een verdacht vlekje ontdekt.

Meest gelezen