Themabeeld© Shutterstock

Vrouw (24) met psychische problemen bijt hulpverleners in Sint-Truiden: komt er een internering?

Sint-Truiden -

Het openbaar ministerie in Hasselt heeft dinsdag de internering gevraagd voor een 24-jarige Truiense vrouw die hulpverleners terroriseert. De vrouw kampt met ernstige psychische en suïcidale problemen. Telkens als er hulp opdaagt, zet ze letterlijk haar tanden in de hulpverleners.

Geert Houben

De betichte was dinsdag niet in persoon aanwezig in de Hasseltse correctionele rechtbank. Wel liet ze zich vertegenwoordigen door haar advocaat Laurens Liebens. Hij betwistte de feiten niet. “Telkens zijn ze in een vlaag van zinsverbijstering gepleegd wanneer bij haar het licht uitgaat. Dat gebeurt meestal na het vernemen van slecht nieuws. Ze heeft autisme, stoornissen, haar moeder is overlijden … Dit alles heeft tot dergelijke situaties geleid.”

Batterijen inslikken

Tussen 7 november 2020 en 29 augustus vorig jaar ging het licht dus meermaals bij haar uit. Vaak ging dit gepaard met het inslikken van diverse voorwerpen zoals aansteker, batterijen en scheermesjes, gecombineerd met zelfverminking. Ook gooide de vrouw zich al meermaals voor een auto. Op 18 juni vorig jaar schopte ze keet in de psychiatrische instelling Asster in Sint-Truiden. De vrouw had batterijen ingeslikt en werd in allerijl naar het Sint-Trudoziekenhuis overgebracht. Op de afdeling endoscopie ging ze wild tekeer. Een verpleegkundige probeerde haar onder controle te houden, maar de betichte beet de hulpverlener een minuut lang in de vinger. Uiteindelijk kwam de politie er zelfs aan te pas. Tot op vandaag ondervindt het slachtoffer, dat 5.000 euro schadevergoeding vraagt, er nog altijd hinder van.

Behandeling

In een ander dossier takelde ze twee politie-inspecteurs toe die bijstand kwamen verlenen in Asster. De verdachte zette beet de twee agenten met bloeduitstortingen tot gevolg. Er is een vergoeding van 750 euro voor elk gevraagd. En zo zijn er nog tal van voorbeelden. “Al talloze keren is ze opgenomen. De vrouw gedraagt zich zeer agressief naar hulpverleners”, bevestigde de procureur. “Deze situatie kan niet blijven voortduren. Volgens de deskundige had de vrouw een geestesstoornis zowel op het moment van de feiten als tijdens het onderzoek. De internering en behandeling in een forensische setting zijn aangewezen.” Ook raadsman Laurens Liebens ging hiermee akkoord. “Iedereen bij de hulpdiensten kent haar naam. Tijdens de momenten van helderheid is een gesprek met haar mogelijk. Ze wil niet liever dan tegen haarzelf beschermd worden.”

Vonnis op 16 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer