De Kosovaarse premier Vjosa Osmani (links).© EPA-EFE

Kosovaren bijna vrijgesteld van Europese visumplicht

Als laatsten in de Westelijke Balkan zullen ook de Kosovaren binnenkort geen visum meer nodig hebben voor een kort verblijf in de Europese Unie. Dat heeft het Europees Parlement dinsdag bekrachtigd.

gjs
Bron: BELGA

De houders van een Kosovaars paspoort zullen voor verblijven van maximaal 90 dagen in de EU niet langer een visum moeten aanvragen. De vrijstelling zal in werking treden van zodra het nieuwe Europese systeem voor reisinformatie en autorisatie (ETIAS) operationeel is. Is dat tegen januari 2024 niet het geval, dan wordt de vrijstelling sowieso van kracht.

De inwoners van Kosovo zijn de laatste in de regio van de Westelijke Balkan die momenteel nog onder de visumplicht vallen. De Europese Commissie en het Europees Parlement wilden de Kosovaren al langer een vrijstelling geven, maar de lidstaten stonden op de rem.

Kosovo diende eind vorig jaar ook een officiële aanvraag voor toetreding tot de EU in. De EU beschouwt Kosovo als een potentiële kandidaat, maar de status van het land is ingewikkeld. Kosovo scheurde zich in 2008 eenzijdig af van Servië, maar vijf lidstaten (Cyprus, Griekenland, Roemenië, Spanje en Slovakije) erkennen die onafhankelijkheid niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer