Radio 2

Stad Antwerpen helpt inwoners met digitale vragen over laptop en smartphone in pop-up digipunten

De stad Antwerpen is gestart met zogenoemde pop-up digipunten. In elk district is er een locatie waar inwoners gratis en zonder afspraak terechtkunnen met vragen over digitale toepassingen of problemen met hun laptop of smartphone. Vandaag opende zo'n digipunt in de bibliotheek van Wilrijk.  

Uit recente cijfers van de Koning Boudewijnstichting blijkt dat 46 procent van de Belgen moeilijkheden ondervindt om een computer, smartphone of tablet juist te gebruiken. Daarom is de stad Antwerpen gestart met pop-up digipunten, 11 in totaal. Ze reizen rond in de verschillende districten. Antwerpenaren kunnen er gratis en zonder afspraak terecht met vragen over applicaties, digitale documenten, websites, online afspraken boeken en e-mails lezen of beantwoorden. Vandaag is er zo'n digipunt geopend in de bibliotheek van Wilrijk.

Vlakbij en laagdrempelig

“Sommige inwoners zijn digitaal kwetsbaar, dus daar doen we wat aan", zegt schepen van digitalisering Erica Caluwaerts (Open Vld). "Het mogen simpele of ingewikkelde vragen zijn. Met dit initiatief brengen we onze dienstverlening tot in de vertrouwde ontmoetingscentra in elk district, vlakbij en laagdrempelig. Zo dichten we de digitale kloof.” De meeste pop-up digipunten openen minstens twee keer per maand op plaatsen als het Huis van het Kind, de bibliotheek of het buurthuis. Er zijn ook themasessies waarbij bepaalde vragen een uitgebreider antwoord krijgen.

Met dit initiatief zorgt de stad voor een aanvulling op het bestaande aanbod aan projecten die Antwerpenaren bijstaan bij digitale problemen. Het project is een samenwerking met vrijwilligers van het maatschappelijk opbouwwerk SAAMO en buurtwerk Posthof vzw, met financiële steun van de Vlaamse overheid.  

Meest gelezen