Radio 2

Chocolatier Dominique Persoone teleurgesteld dat Marcolini in Aziatische handen komt: "Doet pijn om te zien"

Chocolatier Dominique Persoone (The Chocolate Line) vindt het jammer dat de Brusselse Chocolatier Marcolini overgenomen wordt door een Zuid-Koreaanse investeerder. "Dat is niet tof om te horen. Ik maak me zorgen dat de echte Belgische chocolade beetje bij beetje begint te verdwijnen", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Opmerkelijk nieuws uit de chocoladewereld: een Zuid-Koreaans investeringsbedrijf heeft via een Japans dochterbedrijf het merendeel van de aandelen van chocolatier Marcolini gekocht. Marcolini was al voor een deel in buitenlandse (in Britse) handen, maar nu dus nóg meer. 

De overname betekent dat er opnieuw een bekend en gerenommeerd Belgisch chocolademerk, niet meer 100 procent Belgisch is. Dat gebeurt niet voor het eerst, ook chocolademerken Galler, Côte d'Or, Callebaut of Guylian zijn de afgelopen jaren overgenomen en dus niet meer in Belgische handen. Dat baart chocolatier Dominique Persoone zorgen: "Chocolade maken is iets emotioneel, dus het is ook emotioneel en jammer om te zien dat echt Belgische chocolade begint te verdwijnen."

Moeilijke business?

Persoone heeft wel begrip voor de keuze van Marcolini, want het is geen gemakkelijke business: "Ik ken Pierre (Marcolini) persoonlijk en ik weet dat het bedrijf niet altijd in heel goede papieren zat. Ik begrijp dan wel dat je op een zeker moment zegt 'kom we gaan hier andere kapitalen aantrekken in het bedrijf'." 

The Chocolate Line, het bedrijf van Dominique Persoone, zal niet snel in buitenlandse handen vallen want de zoon van Persoone gaat het verderzetten. Maar ook bij hen hebben er al buitenlandse investeerders aangeklopt: "We hebben in het verleden al wel aanbiedingen gekregen, vooral uit China, om de zaak over te laten. Dat is wel verleidelijk, maar voor mij is chocolade maken te emotioneel, ik kan dat niet."

Hoe Belgisch is Belgische chocolade nu nog?

Volgens de sectorfederatie van de Belgische chocoladebedrijven blijft Belgische chocolade wel Belgisch zolang het in ons land geproduceerd wordt. "Het kapitaal zit misschien in buitenlandse groepen, maar de chocolade is wel écht Belgisch," zegt de federatie in De Standaard.  

Persoone is het daar niet helemaal mee eens, hij vindt dat buitenlandse investeerders een invloed hebben op het Belgische karakter van chocolade: "Bij Godiva hebben de investeerders bijvoorbeeld geëist om geen alcohol meer te gebruiken in hun chocolade. Dan heb je het als Belgische chocolatier toch niet meer helemaal in eigen handen."

Dominique Persoone hoopt in ieder geval dat veel Belgische chocolatiers hun bedrijf in eigen handen zullen houden, want volgens hem kunnen we alleen maar zo de Belgische reputatie hoog houden: "We staan in België voor de hoogste kwaliteit en we moeten dat ook proberen zo te houden. We moeten als chocolatiers met passie en liefde voor onze chocolade werken en niet alleen voor het geld."

BELUISTER hier het gesprek in "De wereld vandaag" met Dominique Persoone:

Meest gelezen