Politie verhoort twee mensen voor bedreigen Gentse mobiliteitsschepen

© belga/archief

Twee mensen die de Gentse mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) op Facebook met de dood hebben bedreigd, mogen het komen uitleggen op het politiekantoor. De Gentse politie neemt de zaak ernstig.

Bert Staes

“Zoek jij een Albanees? Ik leg 500 euro en het is opgelost.” Voor die reactie onder een Facebook-post moet een Gentenaar zich deze week aanmelden op het politiekantoor. De Gentse politie wil twee personen verhoren omdat ze mobiliteitsschepen Filip Watteeuw hebben beledigd en bedreigd op Facebook.

Dat bevestigt woordvoerder Manuel Múgica Gonzalez. In de week voor 3 april, de dag waarop het circulatieplan werd ingevoerd, werd Watteeuw zwaar door de mangel gehaald op sociale media. Voor twee mensen die in hun eigen naam doodsbedreigingen uitten, krijgt dat een staartje.

“Wij hebben de bedreigingen opgevolgd en onderzocht. De twee ernstigste gevallen zijn uitgenodigd voor verhoor woensdag (vandaag, nvdr.) en donderdag”, zegt Gonzalez.

Geen vrije meningsuiting

Het gebeurt de jongste tijd wel vaker in Vlaanderen dat mensen zich moeten verantwoorden voor bedreigingen en beledigingen die ze posten op sociale media. Natuurlijk bestaat de vrijheid van meningsuiting, maar doodsbedreigingen vallen daar niet onder.

De kans bestaat dat de twee die Watteeuw hebben bedreigd, zich uiteindelijk voor de rechter zullen moeten verantwoorden. Daarover beslist het Gentse parket. De politie maakt alleen een proces-verbaal op, dat wordt doorgegeven aan het parket. Dat kan beslissen om de twee te vervolgen of de zaak te seponeren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen