Dominique van Haesendonck

Archeologen ontdekken Romeins grafveld en heiligdom in Elewijt: "Zeldzame vondst"

In Elewijt bij Zemst zijn tijdens archeologisch bodemonderzoek een Romeins grafveld en een heiligdom blootgelegd. Die lagen verborgen onder de inmiddels afgebroken wielerpiste. De vondst is uniek voor Zemst en relatief zeldzaam voor Vlaanderen.

In het sportpark Van Innis aan de Driesstraat in Elewijt, dat heringericht wordt, zijn tijdens het archeologisch onderzoek sporen gevonden van grafvelden, kringgreppels en bewoning uit de ijzertijd en de Romeinse tijd. De laatste gelijkaardige vondst in Vlaanderen dateert al van voor de eeuwwisseling.

"We hebben vroeger al sporen van Romeinse bewoning gevonden in Elewijt", weet schepen van Erfgoed en Archeologie Dominique van Haesendonck (N-VA). "We weten bijvoorbeeld waar de heirweg lag, en ook de vicus, het dorp zelf. We wisten dat er ergens een begraafplaats moest liggen en die hebben we nu dus ontdekt."

Heiligdom

De archeologen ontdekten gewone graven, cirkelgraven en brandgraven. "Sommige Romeinen lieten zich namelijk verbranden en die resten werden dan in de grond begraven. Maar we vonden ook sporen van een heiligdom, waar de Romeinen hun goden konden aanbidden", vertelt de schepen. 

Dominique van Haesendonck

Kunstgrasveld

"We proberen zoveel mogelijk resten te bewaren en te inventariseren. Heel de site wordt ook nauwkeurig opgemeten. We gebruiken daarvoor onder andere drones. Maar daarna komt er een sportveld in kunstgras over. Dat maakt deel uit van het sportpark, dat we momenteel op die plaats aanleggen", besluit Van Haesendonck.

Meest gelezen