Onderzoek naar pyromaan die vermoedelijk dode op zijn geweten heeft

© bfs

© bfs

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het gerecht onderzoekt of er een pyromaan aan het werk was bij vier verdachte branden in Belsele. Bij één van die branden kwam een 90-jarige man om het leven. Van twee van de vier branden staat het ondertussen vast dat ze werden aangestoken.

Bert Foubert

Het is de speurders menens. Bij vier recente branden in Belsele werden er ofwel sporen gevonden van kwaad opzet, ofwel kon brandstichting niet uitgesloten worden. Alle vier de sites werden onderzocht door een branddeskundige van het parket van Dendermonde én er werd een onderzoeksrechter aangesteld. Die moet duidelijkheid brengen of er al dan niet een pyromaan aan het werk is het dorp. Het onderzoek is nog volop lopende, maar volgende vier branden worden door het gerecht onder de loep genomen:

Op 4 december van vorig jaar brandt om 3 uur 's nachts een caravan in de landelijke Burmstraat volledig uit. Het onderzoek ter plaatse laat er geen twijfel over bestaan: het vuur werd aangestoken.

Drie maanden later op 12 maart van dit jaar gaat om 18 uur in de vooravond een chalet aan een vijver in de Stationswegel volledig in de vlammen op. Een brand die alleen maar veroorzaakt kan zijn door toedoen van buitenaf, zo blijkt. Bij geen van beide branden vielen er slachtoffers.

Dodelijk slachtoffer

Dat was wel het geval bij de derde en zwaarste verdachte brand op 17 maart van dit jaar in een villa in de Bosstraat. Buren merkten toen rond 2.30 uur 's nachts metershoge vlammen op in de residentiële woonwijk. De woning van Daniël Truyens (90) en zijn echtgenote stond op dat moment al in lichterlaaie. Het koppel probeerde nog aan de vuurzee te ontsnappen door uit het raam van de slaapkamer te springen. De man overleed op weg naar het ziekenhuis. Zijn 85-jarige echtgenote werd zwaargewond. Door de hevigheid van de brand en het feit dat het vuur pas laat werd opgemerkt, kon er niet meer uitgemaakt worden waar de brand precies was ontstaan. Het sporenonderzoek is nog volop bezig. “Ook wij hebben nog steeds geen antwoorden op al onze vragen”, reageert de familie Truyens. “Alle pistes liggen nog open.”

Tien dagen later, op 27 maart, rukt de brandweer om 21.45 uur uit naar Belseledorp. Enkele grote sparren die op minder dan twee meter van een woning stonden, hadden er vuur gevat. Door het snelle ingrijpen van de hulpdiensten kon verdere uitbreiding van het vuur voorkomen worden. Ook hier werd er vooralsnog geen accidentele oorzaak van de brand gevonden.

Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) van Sint-Niklaas werd op de hoogte gebracht van het gerechtelijk onderzoek, maar wacht de resultaten daarvan af alvorens uitspraken te doen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen