Fox News treft schikking voor 787 miljoen dollar met Dominion in rechtszaak over verkiezingsleugens

Stemcomputerfabrikant Dominion en Fox News hebben een schikking getroffen in een rechtszaak over laster na de presidentsverkiezingen van 2020. Dominion had de zender aangeklaagd omdat die onwaarheden zou hebben verspreid over fraude met stemcomputers van het bedrijf. Volgens een advocaat van Dominion zal Fox News 787,5 miljoen dollar (ongeveer 717 miljoen euro) moeten ophoesten, oorspronkelijk eiste het bedrijf nog meer dan het dubbele van dat bedrag.

De rechter die toeziet op de lasterzaak van Dominion Voting Systems tegen Fox News kondigde aan dat de partijen "hun zaak hebben opgelost". De plotselinge aankondiging kwam er bij aanvang van het proces: de juryleden hadden net plaatsgenomen en de advocaten stonden op het punt om de openingspleidooien te houden.

Aanhangers van voormalig Amerikaans president Donald Trump beweerden na zijn verkiezingsnederlaag in 2020 dat de verkiezingen "gestolen" waren en kregen daarvoor vaak een platform op Fox News. Ook stemcomputerfabrikant Dominion deelde in de klappen: het bedrijf zou stemmen voor Trump hebben geregistreerd als stemmen voor Biden.

In een eerdere rechtszaak was al aangetoond dat de beweringen leugens waren, maar deze rechtszaak zou gaan over het feit dat heel veel mensen op Fox News vrijuit leugens hebben mogen blijven verspreiden zonder dat nieuwsankers veel weerwerk gaven.

De verwachting was dat het proces zes weken zou duren, maar zover komt het dus niet. Volgens een advocaat van Dominion zal Fox News 787,5 miljoen dollar moeten ophoesten, oorspronkelijk eiste het bedrijf nog 1,6 miljard dollar.

Meest gelezen