Schapenboer (79) ontkent moord op zijn vrouw: “Als we elkaar zagen, had hij het telkens over zijn demente vrouw”

In deze afgelegen hoeve woonde het koppel samen.© Vanessa Dekeyzer

Het Leuvense gerecht heeft een 79-jarige schapenboer uit het Vlaams-Brabantse Tielt-Winge gearresteerd in het kader van de moord op zijn dementerende vrouw. De politie trof het levenloze lichaam van de 78-jarige J.B. maandagavond aan in een afgelegen hoeve waar ze samen met haar man T. H. woonde. Het slachtoffer werd volgens het parket gewurgd, maar haar man ontkent elke betrokkenheid. “Elke keer we mekaar zagen, had hij het over zijn demente vrouw”, vertelt een dicht familielid.

vdk, aba, ppn, nba

De woonst van J.B. en haar man T.H., een schapenboer op rust uit het Nederlandse Friesland, ligt afgelegen tussen boomgaarden en wandelpaden in het landelijke Tielt-Winge. Het is daar dat de politie maandagavond het levenloze lichaam aantrof van de 78-jarige bewoonster. Volgens de buurt woonde de vrouw er al twintig jaar samen met haar Nederlandse man die een jaar ouder is. Een vriendelijk, onbesproken gepensioneerd koppel, zo leek het.

“Als ik met mijn hondje ging wandelen, zag ik het echtpaar regelmatig met hun grijze Mercedes wegrijden en weer terugkomen. Elke keer zwaaiden ze vriendelijk”, vertelt de overbuurvrouw. Maar de laatste jaren waren er wat barstjes gekomen in de relatie. De vrouw begon te dementeren en dat woog volgens familie op haar man. “Elke keer we mekaar zagen, had hij het over zijn demente vrouw”, vertelt een dicht familielid. “Dat was opvallend. Wij zijn ontzettend geschrokken van wat er gebeurd is.”

De echtgenoot van het slachtoffer werd door de politie gearresteerd, maar hij ontkent elke betrokkenheid. Hij wordt woensdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter die zal beslissen of hij aangehouden blijft.

LEES OOK: Vrouw (78) vermoord in Tielt-Winge: echtgenoot (79) opgepakt, maar die ontkent betrokkenheid

Zorgzaam

In de buurt wordt T.H. omschreven als een zorgzame partner die ze gezien zijn Nederlandse achtergrond steevast ‘den Hollander’ noemen. “Ik sloeg al eens een praatje met hem als ik naar de schapen ging kijken”, vertelt een buur. “Hij vertelde me dat zijn vrouw al een tijdje dement was. Ze zou niet meer weten wie ze was. Maar ik denk dat hij het niet over zijn hart kon krijgen om haar naar een woonzorgcentrum te brengen. Hij wilde haar bij hem in huis houden.”

J.B. laat twee zonen na uit een eerste huwelijk. Ze verloor haar eerste man lang geleden bij een auto-ongeluk. Nadien vond ze opnieuw het liefdesgeluk. Of T.H. daadwerkelijk betrokken is bij haar dood, zal de komende dagen moeten blijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer