Colruyt Group kondigt herstructurering aan bij DreamLand en DreamBaby: 192 jobs op de helling, zes winkels sluiten

Colruyt Group voert een herstructurering door bij speelgoedwinkelketen DreamLand en babywinkelketen DreamBaby. Zes winkels gaan dicht, 192 jobs dreigen te verdwijnen. Dat is vanochtend bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. Colruyt Group verkoopt ook driekwart van DreamLand aan de concurrent ToyChamp. Alle DreamLand-winkels blijven na de aankondiging vandaag gesloten.

Op een bijzondere ondernemingsraad op het hoofdkantoor in Lot heeft Colruyt Group vanochtend een uitgebreide herstructurering aangekondigd van haar noodlijdende winkelketens DreamLand en DreamBaby. Zes winkels sluiten: een DreamLand, in Hasselt, en vijf DreamBaby-winkels, in Drogenbos, Beveren, Tienen, Hoei en Vilvoorde. Er dreigen ook 192 jobs te verdwijnen.

Colruyt Group heeft bovendien een principeakkoord met speelgoedwinkelketen ToyChamp over een overname van driekwart van de aandelen van DreamLand door ToyChamp, dat zo de controle over de keten verwerft. Het management van DreamLand blijft wel aan boord bij de overname.

Na de aankondiging blijven alle winkels van DreamLand vandaag de hele dag dicht. "Zodat het personeel de nodige ondersteuning kan krijgen", laat Colruyt Group weten in een mededeling. Ook de vijf winkels van DreamBaby die dreigen te verdwijnen, blijven vandaag gesloten.

Een beeld van de DreamLand-winkel in Hasselt vanochtend: alle DreamLand-winkels blijven na de aankondiging van het nieuws vandaag dicht.

Rode cijfers

DreamLand is een speelgoedwinkelketen met 48 vestigingen in België, babywinkelketen DreamBaby telt een 30 winkels. Samen zijn ze goed voor zowat 1.100 werknemers. De keten verkeert al een tijdje in moeilijkheden. De omzet daalde in 2021 nog met ruim zes procent, winst maken ze nauwelijks.

"Men heeft de voorbije periode geprobeerd om een speler te worden op de online markt, maar dat is niet echt van de grond gekomen", zegt Karen Van de Voorde van de socialistische vakbond BBTK. "De werkvolumes zijn gedaald. Reken daarbij de slechte cijfers, en dan is dit het gevolg. Het is een mix van verschillende zaken, maar duidelijk is dat men zich niet heeft kunnen oriënteren en toekomst-proof maken."

Gedeeltelijke verkoop

Voor DreamBaby hoopt Colruyt Group dat de herstructurering volstaat. Voor DreamLand gaan ze nog een stap verder, met de verkoop aan de Genkse familiale speelgoedketen en concurrent ToyChamp. Al is het geen volledige overname: Colruyt Group houdt een kwart van de aandelen in eigen handen.

"We hebben allebei veel expertise, maar zij hebben de voorbije jaren wel bewezen dat ze er ook in slagen dat op een rendabele manier te doen waar wij toch wel meer moeilijkheden hebben gehad", zegt Stefan Goethaert, COO van Colruyt Group. "We zijn niet gewend bij onze groep om dit op deze manier te doen, maar we moeten ook wel kijken hoe we onze winkels structureel rendabel kunnen houden. We zijn ervan overtuigd dat we met deze beslissing de juiste stap zetten voor de toekomst."

BEKIJK - De onderhandelingen over de herstructureringen gaan meteen van start:

Videospeler inladen...

Meest gelezen