Colruyt verkoopt Dreamland en Dreambaby: deze 6 vestigingen zijn met sluiting bedreigd, 192 jobs in gevaar

Colruyt voert een herstructurering door bij speelgoedwinkelketen Dreamland en babywinkel Dreambaby. Zes winkels zouden sluiten, waardoor tot 192 jobs geschrapt worden. Daarnaast verkoopt Colruyt een meerderheid van Dreamland aan speelgoedwinkelketen ToyChamp. Dat is bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. Alle winkels van Dreamland blijven woensdag alvast gesloten.

jvh, tg

“Dreamland en Dreambaby ondervinden, ondanks hun marktleiderposities, dalende volumes met een belangrijke negatieve impact op hun rendabiliteit”, klinkt het in een persbericht van de Colruyt Group. “Dit is het gevolg van de uitdagende markt waarin beide formules opereren, die wordt gekenmerkt door stijgende concurrentie, volumes die onder druk staan, een verschuiving van offline- naar onlineconsumptie, en veranderd klantgedrag.”

“De voorbije maanden werden corrigerende acties ondernomen”, aldus Colruyt. “Zo werd bijvoorbeeld het online assortiment van Dreamland recent herzien, alsook de leveringstarieven voor online bestellingen. De gewenste resultaten bleven echter uit. Daarom heeft de directie vandaag tijdens een bijzondere ondernemingsraad haar intentie aangekondigd om Dreamland en Dreambaby te herstructureren.”

192 jobs op de tocht, 6 winkels moeten deuren sluiten

Colruyt zal 75 procent van de aandelen in Dreamland verkopen aan ToyChamp. “Colruyt Group gelooft dat ToyChamp, een Belgisch familiebedrijf met meer dan 30 speelgoedwinkels in België en Nederland en een distributiecentrum in Genk, hiervoor de ideale partner is”, klinkt het.

Deze zes winkels zouden de deuren moeten sluiten:

• Dreamland: vestiging in de Quartier Bleu in Hasselt.

• Dreambaby: vestigingen in Drogenbos, Beveren, Hoei, Tienen en Vilvoorde.

192 werknemers dreigen zo hun job te verliezen, volgens de socialistische vakbond 150 bij Dreamland en 42 bij Dreambaby. “Dit is voor ons als directie een moeilijke overweging geweest, waarbij we alle opties hebben afgewogen”, zegt CEO Jef Colruyt. “We zijn ons volledig bewust van de menselijke en sociale gevolgen van deze beslissing, en we gaan er dan ook alles aan doen om constructief samen te werken met alle betrokken partijen, en om de medewerkers de nodige begeleiding te bieden.”

Alle Dreamland-winkels blijven woensdag dicht

De herstructurering heeft het personeel naar verluidt verrast. “We hadden niet verwacht dat de impact zo groot zou zijn”, zegt Karen Van de Voorde van de socialistische vakbond BBTK. “De mensen zijn enorm aangedaan.”

Na de aankondiging werden de winkels van Dreamland en Dreambaby alvast voorlopig gesloten, terwijl er personeelsvergaderingen plaatsvinden. De 48 vestigingen van Dreamland zullen de hele dag dicht blijven “zodat we onze medewerkers alvast de nodige eerste ondersteuning kunnen bieden”, laat de keten weten in een e-mail aan klanten.

Volgens een woordvoerster van Colruyt zullen ook de vijf Dreambaby-winkels die zouden sluiten gesloten blijven. De 27 andere vestigingen van de babywinkelketen zouden de deuren woensdag nog wel openen. Of er de komende dagen acties van het personeel zullen volgen, is voorlopig nog onduidelijk, maar valt volgens Van de Voorde “niet uit te sluiten”.

Tegen eind 2023

De plannen van Colruyt zullen de komende weken verder besproken worden met de vakbonden tijdens een reeks bijzondere ondernemingsraden. Het eerste overleg in het kader van de wet-Renault, die te volgen procedure bij een collectief ontslag vastlegt, staat volgende week woensdag gepland. De ambitie van het bedrijf is om de transactie tegen eind 2023 volledig af te ronden.

Dreamland en Dreambaby tellen samen ongeveer 1.100 medewerkers: bijna 800 bij Dreamland en meer dan 300 bij Dreambaby. Dreamland heeft momenteel 48 winkels, Dreambaby 32.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen