Brussel in top tien van duurste hoofdsteden om te bouwen in Europa

Themabeeld© Shutterstock

Brussel is de tiende duurste hoofdstad van Europa om te bouwen. Dat blijkt uit een wereldwijde bouwkostenindex van advies- en ingenieursbureau Arcadis.

jvh
Bron: BELGA

In de International Construction Cost Index zijn honderd wereldsteden gerangschikt op basis van bouwkosten. Brussel, de enige Belgische stad in de ranking, bevindt zich met een 47ste plaats in de middenmoot. Wanneer er enkel naar de Europese hoofdsteden wordt gekeken, bevindt Brussel zich op de tiende plaats.

Genève is volgens het onderzoek de duurste stad ter wereld om te bouwen, Londen zakt naar de tweede plaats. New York, San Francisco en München vervolledigen de wereldwijde top vijf. In Bangalore, in India, is bouwen het goedkoopst.

Volgens het onderzoek van Aracadis zijn de bouwkosten in België vorig jaar met zestien procent gestegen. Dit is net iets hoger dan de Europese mediaan. Naast de stijgende kostprijs van materialen en lonen werd ook de margeverbetering door de goedgevulde orderbroek van de aannemers in rekening gebracht. Ook de verstoorde leveringen van materialen, verscherpte reglementeringen en de krapte op de arbeidsmarkt speelden een rol bij de kostprijs.

“De combinatie van torenhoge inflatie, stijgende rente, de energiecrisis, schaarse grondstoffen, de oorlog in Oekraïne en de push naar meer duurzaam bouwen veroorzaakt een situatie die de wereldwijde bouwsector tijdens de jongste vier decennia niet meer heeft gekend”, zegt Rik Menten van Arcadis. “Ook België en Brussel ontsnappen hier niet aan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen