© AFP

Franse ‘spiderman’ (60) klimt met blote handen wolkenkrabber op voor protestactie tegen pensioenhervormingen

“Macron moet weer met beide benen op de grond gaan staan.” Dat is de boodschap van ‘spiderman’ Alain Robert aan de Franse president. Uit protest tegen de pensioenhervormingen beklom de zestiger woensdag zonder harnas een gigantische wolkenkrabber in La Défense, de zakenwijk van Parijs.

Robert ging alleen met zijn blote handen en een paar klimschoenen de uitdaging aan. 38 verdiepingen zonder vangnet. “Ik ben hier om mijn steun te betuigen aan degenen die tegen de pensioenhervormingen zijn”, vertelde hij aan een verslaggever vlak voor hij aan de klim van zo’n 150 meter begon. Ook Robert zal nog een paar jaar langer door moeten werken door de plannen van Macron. Door de coronacrisis kreeg hij al een terugslag in zijn inkomen, zei hij. De 60-jarige waaghals beklom al eens de Eiffeltoren en de beroemde Burj Khalifa-wolkenkrabber in Dubai, maar liet ook tientallen andere torenhoge gebouwen niet links liggen. 

In Franse steden gingen maandagavond opnieuw mensen de straat op. De protesten ontstonden spontaan na een tv-toespraak van de Franse president Emmanuel Macron.

Op beelden op sociale media was te zien hoe in onder meer Parijs voorwerpen op straat werden gegooid en de politie ingreep. In Lyon werd brand gesticht bij een politiebureau en de deur van het gemeentehuis van het 1ste arrondissement geforceerd, waarna demonstranten naar binnen gingen.

Kritiek

Macron, die eerder in zijn tv-toespraak al had gezegd dat hij de woede van het volk snapt, beloofde maandagavond via Twitter opnieuw “het land weer op te bouwen” en “niet toe te geven aan de verdeeldheid.” Op zijn toespraak was eerder felle kritiek. Vakbondsleider Sophie Binet zei dat die “door ChatGPT geschreven had kunnen zijn.” Belangrijke oppositieleiders vonden dat Macron “buiten de realiteit” staat.

© AFP

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer