De Sutter investeert 11 miljoen in beter internet op de trein

© Shutterstock

Minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) maakt 11 miljoen euro vrij voor beter internet op treinverbindingen tussen kleinere steden en gemeenten. De operatoren kunnen dat geld aanwenden voor nieuwe masten langs de spoorwegen. Dat heeft de minister woensdag in de Kamer geantwoord op een vraag van Melissa Depraetere (Vooruit).

Bron: BELGA

Operatoren zijn vandaag al wettelijk verplicht goed mobiel internet te voorzien langs de vijftien meest gebruikte spoorlijnen. Denk daarbij aan de verbindingen tussen steden als Antwerpen, Brussel en Gent. “Tegen eind september 2024 moeten de operatoren daar zelf voor gezorgd hebben door eigen investeringsprojecten”, aldus De Sutter.

Langs de lijnen tussen kleinere steden en gemeenten bestaat er geen dekkingsverplichting. Toch wil de minister dat ook reizigers daar gebruik kunnen maken van sneller en beter internet. Ze voorziet daarvoor een potje van 11 miljoen euro. Operatoren zullen daarvan gebruik kunnen maken om 5G-antennes te plaatsen. Binnen enkele weken kunnen de operatoren hun subsidieprojecten indienen. De uitrol voor deze projecten is voorzien in 2024 en 2025.

Depraetere reageert teleurgesteld. Niet omdat er wordt geïnvesteerd in internet langs de sporen, maar dat mag volgens haar niet ten koste gaan van mensen in zogenaamde witte zones, met geen of een matige internetdekking. “Minister De Sutter breekt op die manier haar belofte om 40.000 huishoudens in België voldoende toegang te geven tot het snel internet”, klinkt het scherp.

De minister gaf aan dat een eerdere oproep naar operatoren om die zones te coveren, maar een bescheiden succes kende. De deadline voor de uitvoering van die werken lag op eind 2024 en dat bleek te strak, aldus De Sutter. Er volgt een tweede oproep met eind 2025 als deadline en die zou op meer respons kunnen rekenen. Op die manier vindt de groene vicepremier dat er deze legislatuur aanzienlijke stappen zullen gezet zijn om die witte zones aan te pakken.

Depraetere laakt dat voor de grote telecombedrijven de uithoeken van ons land commercieel niet interessant zijn. “Wie bijvoorbeeld in de Westhoek woont, heeft geen toegang tot snel internet. We zijn 2023. Toegang tot internet is nodig om een doktersafspraak vast te leggen, om je werk of studies op een goede manier te kunnen doen en om sociale contacten te onderhouden. Zegt de minister nu aan een grote groep mensen op het platteland dat zij dan maar pech hebben? Dat is onaanvaardbaar”, besluit de Vooruit-fractieleidster.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen