Honderden Belgen deden mislukte investering in luxeresort in Kaapverdië: Gunther verkocht kapperszaak en investeerde 400.000 euro 

Honderden Belgen wachten al vijf jaar op hun geld na een mislukte investering in een resort in Kaapverdië, een eilandengroep voor de kust van Afrika. Het hotel waarin de Belgen investeerden, werd nooit afgewerkt. "Pano" brengt vanavond voor het eerst hun verhaal en onderzoekt wat er met hun geld gebeurde. Gunther uit Geraardsbergen verkocht zijn kapperszaak om te kunnen investeren. "We zijn er gewoon ingeluisd", vertelt hij.

"Hier was het", zegt Gunther. We staan voor de zaak in Zandbergen, een deelgemeente van Geraardsbergen, waar hij 15 jaar werkte als kapper. "Kapsalon Casoël, zo heette mijn salon", vertelt hij met een zekere trots. De zaken lopen goed, tot Gunther een nekoperatie moet ondergaan. Verder werken als kapper is moeilijk en hij verkoopt zijn zaak in 2016.

In 2019 gaat Gunther samen met zijn vrouw Kristel op reis naar Kaapverdië. "Na die periode van ziekte was het daar helemaal ‘no stress’. Dat deed deugd", vertelt hij. Tijdens hun verblijf botsen ze op reclame voor een investering in het land. Het gaat om een investering in het kolossale resort "White Sands", dat zal worden gebouwd op het Kaapverdische eiland Boa Vista. "We kwamen ook andere mensen uit België tegen die daar zeer tevreden over waren." Dat trekt Gunther en zijn vrouw over de streep.

BEKIJK - "Pano" onderzocht waar het geld van de Belgische investeerders naartoe is. Kijk hier hoe we te werk gingen:

Videospeler inladen...

De handtekening

Gunther en Kristel worden doorverwezen naar een makelaar in Aarschot die de investeringen in White Sands aan de man brengt. "Daar is ons van alles beloofd. Dat we maandelijks interesten zouden krijgen op onze investering: de eerste vijf jaar 7 procent, daarna nog 5 procent voor tien jaar." Gunther kan twee eenheden in het hotel kopen. "En dat zou dan onze eigendom zijn, zowel de grond als gebouw."

Het zou een zorgeloze investering zijn, helemaal volgens het motto "no stress" van Kaapverdië

Gunther, investeerder uit Geraardsbergen

Volgens de makelaar is er geen risico verbonden aan het project. "Het zou een zorgeloze investering zijn, helemaal volgens het motto ‘no stress’ van Kaapverdië. Ideaal voor ons, omdat we het toch kalmer aan wilden doen", zegt Gunther. Op 17 mei 2019 zet hij zijn handtekening onder een contract. Hij investeert al het geld van de verkoop van zijn kapperszaak in het hotel, 400.000 euro in totaal. Kort daarna, op 3 juni, krijgt hij de bevestiging dat het contract rond is.

Maar de dag erna valt een heel ander bericht in zijn brievenbus. Hij krijgt een brief dat zijn rendementen verlaagd moeten worden. De bouw van het resort ligt intussen stil. Uiteindelijk zal Gunther amper iets van de beloofde maandelijkse interesten zien. "Achteraf bekeken zijn we dus in de zak gezet", windt hij er geen doekjes om. "Ik heb er soms nachtmerries van, het geeft veel stress", vertelt hij. Maar Gunther en Kristel zijn niet alleen. Honderden Belgen investeerden in het hotel White Sands. 

BEKIJK - Zo ziet het gigantische luxeresort "White Sands" er op dit moment uit:

Videospeler inladen...

Honderden Belgen

"Pano" sprak met 30 Belgen die investeerden in het luxeresort White Sands. Hun investeringen gebeurden grotendeels via de makelaar uit Aarschot, of via minstens vier andere makelaars waarmee zij samenwerkten. Zeker tussen 2015 en 2019 bemiddelde dit netwerk van makelaars in de verkoop van het luxeresort. De eigenlijke hotelontwikkelaar is een Britse groep met de naam "The Resort Group". Het geld werd rechtstreeks aan hen overgeschreven op een rekening in Gibraltar, waar de hoofdzetel van The Resort Group is gevestigd. 

Volgens onze informatie werden zeker 588 van de 835 eenheden in het Kaapverdische hotel verkocht, aan gemiddeld zo’n 200.000 euro per stuk. Een groot deel, tussen 250 en 350 eenheden, zouden zijn gekocht door Belgen. Dat blijkt onder andere uit mailverkeer van de Belgische makelaar dat onze redactie kon inkijken. Naar schatting gaat het in totaal om ruim 60 miljoen euro aan investeringen. 

Hoe reageert de makelaar? 

Het makelaarskantoor uit Aarschot en zijn advocaat werden door "Pano" verschillende keren om een reactie gevraagd, maar ze wilden geen interview geven. Schriftelijk liet de makelaar het volgende weten: "Ik ben tijdens mijn opdracht tot bemiddeling op geen enkel ogenblik in kennis gesteld van objectieve informatie omtrent effectieve moeilijkheden aan de kant van The Resort Group, laat staan dat ik dergelijke informatie zou hebben verzwegen aan de kandidaat-kopers." Daarna bleven we vragen voor een interview, uiteindelijk werd ook een interviewafspraak op het laatste moment nog afgeblazen.

Dinsdag, een dag voor de uitzending van de reportage van "Pano" liet de makelaar nog weten "zeer goed te begrijpen dat er kopers zijn die zich door The Resort Group benadeeld voelen omdat de contractuele afspraken kennelijk nog niet zijn nagekomen." Intussen is de website van de makelaar offline gehaald.

Spookresort

Gunther investeerde in mei 2019 in het resort. Bij verschillende investeerders die "Pano" kon spreken waren de beloofde uitbetalingen dan al gestopt of verlaagd. Ondertussen liep de bouw van het resort allesbehalve van een leien dakje. Dat kon ook Karel, een gepensioneerde orthodontist uit Hasselt die 260.000 euro investeerde, met eigen ogen vaststellen. 

Het is eigenlijk een spookresort

Karel, investeerder uit Hasselt

"Het meest storende is dat het project er staat. Dat gebouw staat er: er liggen vloeren in, elektriciteit, alles is wit geschilderd. Maar er zijn geen wegen. De zwembaden zijn uitgegraven, maar staan leeg. Er is geen groen", zegt Karel. "En dat is heel frustrerend. Zo staat dat gebouw er maar te staan, op het mooie strand van Santa Monica in Boa Vista. Het is eigenlijk een spookresort." 

"Gebrainwasht"

Een duidelijke verklaring voor problemen met de uitbetalingen en de bouw komt er niet. The Resort Group, de Britse ontwikkelaar van de hotels, verwijst naar "overmacht". "Het ging om problemen met investeringen uit Britse pensioenfondsen, de Brexit, en daar werd covid dan ook nog bijgehaald: geen toerisme betekent geen bezetting van de hotels", zegt Karel. Ook de makelaar kan geen verklaring geven. "Van hen is er nooit een duidelijke communicatie geweest", zegt Gunther. 

Gunther voor de zaak waar hij 15 jaar werkte als kapper.

Intussen ligt de bouw dus al minstens vier jaar stil, en krijgen de investeerders al die tijd niet de beloofde inkomsten. Gunther zag zo het grootste deel van zijn spaargeld in rook opgaan. Hij woont nu kleiner, op een appartement aan de kust, en geeft lessen haartooi aan volwassenen in een avondschool. Dat ze goedgelovig zijn geweest bij de koop, geven Karel en Gunther grif toe. "Ik begrijp nog altijd niet hoe we zo gebrainwasht zijn door die promotie", zegt Gunther. "Anderzijds zijn we er ook echt ingeluisd door die makelaar. Mocht ik de klok kunnen terugdraaien, ik deed het direct." 

Meest gelezen