Nicolas Maeterlinck

Vlaams minister Dalle noemt "spreekverbod-mail" VRT "onverstandig en niet voor herhaling vatbaar"

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) noemt de uitgelekte mail van VRT-topman Frederik Dela­place aan het personeel "ontzettend onverstandig en niet voor herhaling vatbaar". Hij heeft dat gezegd tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement.

In de mail zegt Delaplace dat alleen de communicatiedienst met buitenstaanders over de openbare ­omroep mag spreken en dat VRT-medewerkers die vragen krijgen met "geen commentaar" moeten reageren. "Als ik een mail lees met als thema 'geen commentaar', waarbij wordt opgeroepen om geen enkele communicatie te doen over de VRT, moest ik toch wel even slikken", aldus Dalle.

Verkeerde teneur, verkeerde aanpak, slechte timing en niet voor herhaling vatbaar

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V)

"Het is de manier waarop de mail is verstuurd, de timing, de toon, de formulering die voor wat mij betreft ontzettend onverstandig en niet voor herhaling vatbaar is." Ten gronde heeft Dalle er geen probleem mee dat er zoiets bestaat als communicatierichtlijnen. "Het is normaal en evident dat een bedrijf een uniforme communicatiestrategie hanteert en dat daarbij in geval van persvragen gevraagd wordt om te verwijzen naar de communicatiedienst en de woordvoerder."

En daarnaast bestaat ook nog een integriteitscode. "Die stelt zeer duidelijk dat medewerkers van de VRT geen communicatie doen die schadelijk is voor de VRT", zegt Dalle nog.

Nogal wat parlementsleden merken op dat het intussen de mail van Frederik Delaplace zelf is die nu leidt tot heisa rond de VRT. "In een moeilijke context moet je goed opletten met je communicatie", geeft de minister van Media toe. Hij heeft het nogmaals over "verkeerde teneur, verkeerde aanpak, slechte timing en niet voor herhaling vatbaar".

BEKIJK - Vlaams minister van Media Dalle is niet ingenomen met een mail van de VRT-topman, zegt hij in het Vlaams Parlement.

Videospeler inladen...

Meest gelezen