Het was een persoonlijke wens van Barbara dat er een vinylversie zou uitkomen.© Joris Herregods

Barbara Dex lanceert nieuw album en gaat optreden met symfonisch orkest: “Ik ben altijd het meisje van grote dromen geweest”

Turnhout, Mol -

Barbara Dex (49) pakt uit. Later deze maand staat ze op het podium met een symfonisch orkest, een langgekoesterde droom. En er is ook een nieuw album, toepasselijk Dex In ’t Groot gedoopt. Kosten noch moeite worden gespaard om haar dertigjarige jubileum in de muziekwereld te vieren. “Achteromkijkend kan ik zeggen dat ik al mijn hele leven mijn passies beleef en dat ik dat nooit beschouwde als een job”, zegt ze.

Tom Vets

Ze is een van de strafste stemmen van ons land, op-en-top Kempisch, en ze heeft wat te vertellen. Barbara Dex nestelt zich voor ons in de zetel. Vlak ernaast ligt haar nieuwe album te blinken, dat uitkomt op 21 april. “Het doet nog altijd iets als ik een nieuw album in handen krijg”, steekt ze van wal. “Ik kwam bij de platenfirma en daar hadden ze de vinylplaat en cd uitgestald. Ik werd instant emotioneel en voelde me als kleine Barbara in een snoepwinkel. Ik werd figuurlijk omvergeblazen door mezelf te zien op die hoes.”

Het was een persoonlijke wens van Barbara dat er een vinylversie zou uitkomen. “Bij mijn vorige album vond ik het jammer dat er enkel een cd uitkwam. Maar met het jubileum mochten alle registers opentrokken worden. Deze plaat is een bekroning van een tot nu toe al mooie carrière.” Op 22 april staat ze met een symfonisch orkest in De Warande in Turnhout. “Ik weet goed wat ik doe en kan. Normaal sta ik met vier muzikanten op het podium en heb ik veel controle. Op een doorsnee optreden volgt de band mij, maar nu moet ik de dirigent volgen.”

Papa Marc

Op haar 19de trad Barbara voor het eerst met een groot orkest op tijdens het Songfestival. “Dat is altijd blijven hangen. Ik vond het jammer dat ik toen slechts drie minuten had. Als ik later artiesten zoals Will Tura zag optreden met een symfonisch orkest, kriebelde het enorm. Nu komt die droom uit.” Papa Marc Dex zal ongetwijfeld in de zaal zitten. “Liefst niet op de eerste rij. Dat is te dichtbij. Dat hij maar ergens plaatsneemt in het zwarte gat”, lacht Barbara. “Hij is erg geïnteresseerd in wat ik doe. Hij is inmiddels 80 en wil momenten zoals deze grijpen voor hij het niet meer kan.”

De Kempen zal je nooit uit Barbara krijgen, ze is te hard gehecht aan haar roots.© Joris Herregods

Terug naar het album. Barbara kiest voor Nederlandstalige liedjes. “Ik merkte bij mijn vorige album dat ik daarmee veel mensen kon bekoren. Ik zing ook graag in het Engels. Maar ik heb het gevoel dat teksten harder bij mensen binnenkomen als die in het Nederlands zijn.” Op de plaat grijpt Barbara naar bekende en minder bekende nostalgische nummers van vroeger. “Ik blaas er het laagje stof af en geef ze een nieuw leven. Zoals Niemand Heeft Je Ooit Gezien van Helga, later van Kalinka. ” Voor de tracklist zocht ze naar nummers die iets voor haar hebben betekend. “Maar ik ging ook te rade bij papa. Ik grijp terug naar muzikale herinneringen van weleer.”

Laatste plaats

“Zelfs mijnSongfestival-nummer Iemand Als Jij staat erop.” Op 15 mei is het dertig jaar geleden dat Barbara het nummer bracht in het Ierse Millstreet. Resultaat: een laatste plaats met drie punten, en veel kritiek op haar zelfgemaakte jurk. “Toch werd dat nooit een trauma. Natuurlijk kwam het hard binnen. Maar in België was mijn muzikale carrière wel gelanceerd. In 2004 en 2006 deed ik zelfs opnieuw mee aan Eurosong. Ik ben altijd het meisje van grote dromen geweest.” Haar mening over de huidige inzending van Gustaph? “Het is tof dat hij teruggrijpt naar aspecten van de jaren tachtig. Hij staat stevig in zijn schoenen en heeft een dijk van een stem. Mijn advies is om niet altijd te geloven wat bookmakers zeggen. Die hadden mij bijvoorbeeld in de top vijf gezet.”

Was het bij Barbara vroeg duidelijk dat ze in de muziek wou? “Ik ben erin gerold. Papa schreef me in voor Eurosong. Ik ging er niet van uit dat ik beroepszangeres zou worden en mijn gezin ervan zou kunnen onderhouden. Achteromkijkend kan ik zeggen dat ik al mijn hele leven mijn passies beleef en dat ik dat nooit beschouwde als een job.” Barbara studeerde mode en kleding aan het Heilig Graf in Turnhout. “Enkele jaren geleden begon ik met een kledingwinkel. Ook die droom wou ik absoluut realiseren.”

Zonen Wout en Kobe

“Je zit in de spreekwoordelijke helft van je leven en wil nog niet achteroverleunen. In mijn vriendenkring zijn er leeftijdgenoten die een carrièreswitch maken, maar ik nam er iets extra bij.” Naast de winkel en het zingen is er ook nog haar gezin. “Mijn zonen Wout en Kobe zijn 22 en 19 jaar. Ze hebben de muziekmicrobe niet te pakken en dat vind ik niet erg”, zegt Barbara kordaat. “Laat ze maar doen wat ze graag willen doen. De ene zit op de hogeschool en de andere maakt nu zijn middelbaar af. Van het legenestsyndroom is hier nog geen sprake. Ze hebben het goed in hotel mama.”

Barbara is van vele muzikale markten thuis. Op jonge leeftijd was ze onder de indruk van Madonna en Bonnie Raitt. Midden jaren negentig nam ze een countryplaat op toen ze in de ban was van Shania Twain. Of ze waagde zich aan kleinkunst met acteur Lucas Van den Eynde, die ook op haar nieuwe album te horen is. Haar passage bij De Laatste Showband, de begeleidingsgroep in de dagelijkse talkshow op Eén, zette haar carrière terug op het juiste spoor...

Muziek ‘voelen’

“Ik deed een poos live on tape-optredens, maar bleef op mijn muzikale honger zitten”, vertelt Barbara. “Het maakte me niet gelukkiger of innerlijk rijker. Dat was niet het pad dat ik op lange termijn wou bewandelen. Bij De Laatste Show kwam ik ‘s middags binnen, er werd snel een nummer ingestudeerd en er was amper tijd om nog na te denken. Je moest het meteen live brengen. Het is toen dat ik besliste om de kaart van live optredens te trekken. Ik moet muziek kunnen ‘voelen’.”

Voor de opnames van deze plaat speelde ze alle songs meermaals met orkest. “We namen telkens de beste opname. Alle nummers zijn in één keer opgenomen. Ik kan niet zingen op iets dat al deels is opgenomen. Elke live opname is anders. Je hebt nooit een identieke versie.” Dex In ’t Groot is op 27 april in Hasselt te bewonderen, en op 22 april al in Turnhout. “Ik ben van de Kempen, dus Turnhout moest er sowieso bij zijn. Ik ben trouw aan mijn roots. Het kwam nooit in mij op om te verhuizen. Zelfs al is het nacht en duurt het twee uur voor ik thuis ben, toch zal ik nog de verplaatsing maken.”

www.barbaradex.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout