James Arthur Photography

Tijdelijk meer rook en geurhinder mogelijk boven staalfabriek Arcelor Mittal in Gentse haven

Staalproducent Arcelor Mittal in de Gentse haven waarschuwt buurtbewoners dat er de komende dagen grotere rookpluimen te zien kunnen zijn boven de fabriek. En er kan ook geurhinder zijn. Dat komt omdat de installatie die zwavel uit steenkoolgas moet halen onvoldoende kan werken. 

Staalfabriek Arcelor Mittal in Gent gebruikt steenkool om in de hoogoven vloeibaar ijzer te kunnen maken. Maar omdat steenkolen te veel schadelijke stoffen bevatten, worden ze eerst omgezet tot cokes in een oven van 1250 graden. Daarna worden de cokes geblust. En het gas dat daarbij vrij komt, wordt gezuiverd. Onder meer zwavel wordt eruit gehaald. En daar ligt nu het probleem, omdat de ontzwavelingsinstallatie van Arcelor Mittal in Gent tijdelijk niet voldoende kan werken.

Meer rook en meer geurhinder

Het gevolg is dat er de komende dagen meer rook en geur boven de fabriek in de Gentse haven kan hangen. Dat is niet schadelijk voor de gezondheid. Arcelor Mittal meet ook constant of er geen gevaar is. Maar de staalproducent waarschuwt op sociale media de buurtbewoners dat ze dus wel meer rook en geur kunnen waarnemen aan de fabriek. Begin mei moeten de problemen opgelost zijn.

Ondertussen bouwt Arcelor Mital in Gent een grotere installatie om meer gas te kunnen ontzwavelen. Die zal in totaal 29 miljoen euro kosten en zou vanaf de zomer gebruikt kunnen worden.  

Meest gelezen