Archiefbeeld.© BELGAIMAGE

Tientallen Maya-mensenoffers ontdekt onder piramide in Mexico

In een Maya-ruïne in het zuidoosten van Mexico zijn botresten gevonden van ten minste 25 geofferde mensen. Onder een tempelpiramide op de archeologische vindplaats Moral-Reforma in de staat Tabasco hebben onderzoekers schedels, kaakfragmenten en andere delen van botten ontdekt van voornamelijk jonge mannen, meldt het Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH).

Bron: BELGA

Archeologen gaan ervan uit dat de ruïne waar de vondst is gedaan verband hield met de dood of met een onderwereldgod van het Maya-geloof. Volgens projectleider Francisco Cuevas zijn acht van de gevonden lichamen onthoofd. Andere lichaamsdelen zijn uiteengereten en verspreid.

© Proyecto Moral-Reforma

De onderzoekers vonden twee afzonderlijke begraafplaatsen, de een boven de ander, op verschillende diepten. Volgens de INAH dateert de oudste van tussen 300 voor Christus en 250 na Christus en bevat die de overblijfselen van twaalf mensen. Er werden ook 567 voorwerpen gevonden, zoals kettingen en vaten, vermoedelijk offergiften.

De andere begraafplaats zou dateren van tussen 600 en 900 na Christus. In die periode speelde het gebied aan de San Pedro Mártir-rivier, waar de ruïne is, een belangrijke rol in de handel en culturele uitwisseling tussen de Maya-volkeren van het Guatemalteekse Petén en die aan de kust van de Golf van Mexico.

© Proyecto Moral-Reforma

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer