Testvlucht Starship krijgt “groen licht” voor lancering vandaag: lukt de grootste raketlancering ooit?

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwe space race? Schrijf je dan nu via deze link in op Space Insider van ruimtefanaat Andrei Stiru en ontvang elke week de nieuwste weetjes over de ruimte in je inbox.

Donderdagnamiddag zal Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX een tweede poging ondernemen om een eerste orbitale testvlucht te ondernemen met een ‘full stack’ Starship.

Waarom is dit belangrijk?

SpaceX heeft een ware revolutie ontketend in de wereld van de ruimtevaart. Waar raketten vroeger werden afgedankt na een lancering, begint het nu in sneltempo de norm te worden om herbruikbare exemplaren te ontwikkelen. Maar hoewel ruimteagentschappen nog niet eens deels herbruikbare raketten hebben ontwikkeld, staat SpaceX nu op het punt om een volledig herbruikbaar tuig in dienst te nemen.

In het nieuws: SpaceX-topman Elon Musk zegt dat alle systemen naar behoren lijken te werken, en dat de lancering vandaag zou kunnen gebeuren.

  • De raket staat nog altijd op zijn booster gestapeld op het lanceerplatform bij Starbase, de private ruimtehaven van SpaceX in Boca Chica, Texas. Vanaf 15.28 uur Belgische tijd zal die van daar gelanceerd worden naar de ruimte (als alles goed verloopt tenminste). Het lanceervenster loopt tot 16.30 uur.
  • Maandag werd al een eerste poging ondernomen om de ‘full stack’ Starship – de twee rakettrappen samen – te lanceren. Aanvankelijk leek alles goed te verlopen, maar even voor de geplande lanceringstijd werd besloten om die toch uit te stellen, nadat een bevroren ventiel roet in het eten gooide.
  • Toch het vermelden waard: de kans is groot dat de vlucht van vandaag niet lukt. Musk zei eerder al tevreden te zijn als de raket uit de buurt van het lanceerplatform raakt. Als die ter plekke ontploft, zal het enkele maanden duren voordat een nieuwe poging kan worden ondernomen. Het is immers het enige lanceerplatform voor een Starship in de wereld, tot het tweede exemplaar in Florida, dat in aanbouw is, klaar is.

Een korte samenvatting: Starship zal volgens de planing een wereldreisje maken, terwijl de Super Heavy Booster hem uitzwaait.

  • Tijdens de lancering zullen de 33 Raptormotoren van de Super Heavy, de raketmotoren die ontwikkeld werden voor Starship en die drie keer krachtiger zijn dan de Merlinmotoren die gebruikt worden in de Falcon 9, de ‘full stack’ laten opstijgen. Het wordt de grootste en krachtigste raket die ooit de lucht in zal gaan. 
  • Kort na de lancering zal de Super Heavy worden losgekoppeld. De zes Raptormotoren aan boord van Starship zullen nu overnemen om de raket naar de ruimte te brengen. De Super Heavy zal een draaimanoeuvre uitvoeren en terugkeren naar de aarde, waar die in de Golf van Mexico een gecontroleerde landing in het water zal maken.
  • Starship zal zo’n anderhalf uur rond de wereld vliegen. Daarna zal ook deze rakettrap een draaimanoeuvre uitvoeren. Starship zal gecontroleerd landen in de Stille Oceaan nabij Hawaï.
  • Het wordt de eerste keer dat Starship naar de ruimte gaat. In 2021 werden al enkele testvluchten uitgevoerd waarbij de raket binnen de atmosfeer bleef. De Super Heavy daarentegen is nog toe aan zijn vuurdoop.

(evb)

Meer