Ze is 87, maar Francisca bouwt de moeilijkste Lego-constructies: “Soms ga ik er zo in op dat ik vergeet te eten”

Van een vaas met bloemen en een Fiatje tot een hotel en een heus winterdorp, geen constructie is te moeilijk voor de 87-jarige Francisca. De Lommelse stortte zich na het overlijden van haar man volledig op het bouwen met Lego-steentjes. “Soms ga ik er zo in op dat ik vergeet te eten.”

Geert Van Baelen

Dat een mens nooit te oud is om bij te leren, dat bewijst de Limburgse Francisca ‘Zus’ Van Asten wel. Ze is 87, maar sinds vorig jaar is ze volledig verslingerd aan Lego. En daarmee maakt ze heuse constructies. “Twee jaar geleden is mijn man Ad overleden”, vertelt Francisca, die zich liever ‘Zus’ laat noemen. “We zijn 70 jaar samen geweest, alles deden we altijd samen. We hebben met ons twee de hele wereld afgereisd. En plots viel dat weg. In plaats van hele dagen te piekeren, zocht ik iets dat voor afleiding kon zorgen. Maar dat vond ik niet meteen.”

Tot Zus tijdens een wandeling met haar dochter Lilian een etalage passeerde met daarin een vaas met bloemen, volledig gebouwd met Lego. “Dat vond ik zelf ook leuk”, beaamt dochter Lilian. “Dus bestelde ik de bouwdoos voor mezelf. Toen mam later bij mij op bezoek was, zag ze die doos liggen. Meteen was ze geboeid door de Lego­blokjes. Het was de eerste keer sinds het overlijden van pap dat ze zich weer oprecht interesseerde in iets. Dat was mooi om te zien.”

Droomwagen

Francisca had tot dan nooit Lego vastgehad. “Ik had wel eens gepuzzeld of zo, maar dit was toch iets heel anders”, zegt ze. “Al had ik het snel onder de knie, want eigenlijk wijst het zichzelf allemaal uit. Ook mijn dokter vond het een goed idee. De perfecte beweging voor de hersenen”, wijst ze lachend naar haar hoofd. Sinds ze het boeket bloemen in Lego bouwde, heeft ze de smaak helemaal te pakken. “Je mag het gerust een verslaving noemen”, glimlacht haar zoon Stefan. “Op een jaar tijd heeft ze misschien wel 40 constructies gebouwd. En niet de minste.”

In haar woonkamer stelt Francisca trots haar realisaties tentoon. “Het tweede ding dat ik bouwde, is een kleine Fiat-auto. Heel fijn, want we hadden er vroeger zelf zo eentje”, vertelt de Lommelse. “Ook heb ik nog een grote jeep gemaakt, misschien wel mijn droomwagen. En waar ik heel fier op ben, is een groot hotel met allemaal ingerichte kamers. Tegen de feestdagen had ik een soort winterdorp klaar, met een leuk extraatje”, toont Zus trots. Terwijl ze op de schakelaar duwt, lichten talrijke feestlichtjes op.

Een hotel met verschillende ingerichte kamers. “Daar ben ik heel fier op”, vertelt Zus.© Karel Hemerijckx

De creatie die Zus zelf het mooist vindt, is een grote boom met een boomhut.© Karel Hemerijckx

Paar weken zoet

De creatie die ze zelf het mooist vindt, is een grote boom met een boomhut. “Ik bouw altijd volgens het plan van de bouwdoos”, vertelt Zus. “In het wilde weg bouwen, zegt me niets. Het volgende dat op de planning staat, is een 30 centimeter hoog figuurtje uit Super Mario Bros. Dat is een computerspel, heb ik me laten vertellen. (lacht) Daar ben ik een paar weken zoet mee.”

Zus geeft graag toe dat zich soms verliest in haar bouwwoede. “Meestal begin ik na de middag te bouwen. En het gebeurt wel eens dat ik de tijd helemaal uit het oog verlies. Dan voel ik me plots hongerig en schrik ik wanneer ik op de klok zie dat er weer een paar uren verstreken zijn. Dan ben ik gewoon vergeten te eten.”

Stefan en Lilian zijn blij dat hun moeder het geluk vindt in het bouwen met Lego. “Ze is helemaal opgefleurd. En het grootste voordeel: over een cadeau voor haar moeten we nooit lang nadenken”, lachen ze.

© Karel Hemerijckx

© Karel Hemerijckx

© Karel Hemerijckx

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER