Rob Jarrett, de CEO van The Resort Group, in een promovideo van de hotelontwikkelaar

Dit is Rob Jarrett: zelfverklaarde zakenpartner van Trump en CEO van de hotelgroep in Kaapverdië waarin honderden Belgen investeerden

Rob Jarrett is de CEO van "The Resort Group", een ontwikkelaar van luxehotels in Kaapverdië. Honderden Belgen investeerden in de resorts van de groep. Alleen kregen de Belgen nooit de "gegarandeerde" rendementen op hun investering die beloofd waren. Een luxeresort waarvoor ze betaalden, staat al jaren onafgewerkt op een Kaapverdisch strand. Wie is de flamboyante zakenman, die recent nog opdook op de Vlaamse televisie? 

Afgelopen november keken verschillende Belgen hun ogen uit toen ze 's avonds de kanalen afzapten. Op 21 november zond een programma over gefortuneerde mensen een aflevering uit waarin de Brit Rob Jarrett werd opgevoerd. De flamboyante zakenman werd er bezocht in een van de luxeresorts in Kaapverdië waar Jarrett eigenaar van is. Maar in verschillende Belgische huishoudens is Rob Jarrett geen onbekende naam.

Waar gaat dit over? 

Tussen 250 en 350 Belgen investeerden in een megaresort in Kaapverdië dat wordt ontwikkeld door het bedrijf van Rob Jarrett, The Resort Group. Het luxeresort waarin de Belgen investeerden werd nooit afgewerkt en staat al minstens vier jaar te verloederen op een strand op het Kaapverdische eiland Boa Vista, toonde "Pano" gisteren. Het geld van de Belgen vloeide naar commissies, naar verkoop en distributie en andere kosten, maar in mindere mate naar de bouw van het resort zelf.

BEKIJK - "Pano" onderzocht waar het geld van de Belgische investeerders naartoe is. Kijk hier hoe we te werk gingen:

Videospeler inladen...

Self-made man

Jarrett stelde zich op de Vlaamse televisie voor als een succesvolle zakenman en self-made man. "Ik ben begonnen met auto's wassen en tuinen onderhouden toen ik twaalf was. Ik had 26 werknemers", legt Jarrett uit. Daarna werkte hij voor de bank Prudential. "Ik heb ook een bank opgericht. Ik heb 94 miljoen geleend in Zuid-Spanje, heb 527 appartementen gebouwd en heb ze allemaal verkocht in tien maanden. Dat leverde 50 miljoen euro op", zegt de zakenman. 

Ik ben begonnen met auto's wassen en tuinen onderhouden toen ik twaalf was. Ik had 26 werknemers

Rob Jarrett, CEO van The Resort Group

Na zijn carrière in Spanje bouwde Jarrett een imposant hotelimperium uit in Kaapverdië. De zakenman ontwikkelde vier megaresorts op het eiland Sal. Met die hotels, die worden uitgebaat door Melia en TUI, vertegenwoordigt Jarretts bedrijf 15 procent van de toeristische kamers in de Afrikaanse eilandstaat. Houd je enkel rekening met het luxesegment, dan is dat aandeel nog een stuk groter. Een vijfde project, op het eiland Boa Vista, liep helemaal verkeerd af, bleek gisteren in "Pano". 

De economische rol van The Resort Group op Kaapverdië is groot. Zo groot dat voormalig minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) tijd maakte voor een bezoek aan een van de hotels van de groep tijdens een officiële visite aan het land in april 2018. 

Op dat moment stapelen de klachten tegen The Resort Group zich al op: in het Verenigd Koninkrijk lopen vanaf 2014 schadeclaims binnen bij de Financial Services Compensation Scheme of FSCS. Veel Britse klanten investeerden in The Resort Group via financiële adviseurs. Ze pompten geld in de bouw van de resorts via pensioenfondsen, maar kregen niet het beloofde rendement. Intussen telde de FSCS meer dan 3000 klachten en werd al ruim 65 miljoen euro aan schadevergoedingen uitbetaald. 

Didier Reynders, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, bij zijn bezoek aan een van de hotels van The Resort Group

Bij de bouw van het vijfde resort van The Resort Group, verlegde het bedrijf daarom de focus naar de Belgische markt. Ook in België werd er verkocht via tussenschakels. Een netwerk van makelaars verkocht de investeringen in The Resort Group aan honderden Belgen, gemiddeld voor zo'n 200.000 euro. Bij de verkoop was sprake van een "zorgeloze investering" die "gegarandeerde rendementen" zou opleveren tot wel 12 procent, nog tijdens aanbouw van het resort. Maar ook die rendementen stokten vanaf april 2019 en de bouw van het resort werd stopgezet.  

Trump

Jarrett heeft het in verschillende interviews over zijn zakenrelatie met Donald Trump, de voormalige president van Amerika. "Ik heb zaken gedaan met Donald Trump", klinkt het. "Ik heb de Trump Tower in Toronto gebouwd", vertelt de CEO. In een ander interview klinkt het dan weer dat hij vier verdiepingen kocht in de toren in Canada, en die weer verkocht tussen 2005 en 2007.  Al heeft hij Trump nooit zelf ontmoet, vertelt Jarrett: "Hij wilde me wel ontmoeten, maar ik zei nee. Niemand kan zomaar mijn aanwezigheid eisen." 

Trump wilde me wel ontmoeten, maar ik zei nee. Niemand kan zomaar mijn aanwezigheid eisen

Rob Jarrett, CEO van The Resort Group

De Trump Tower in het Canadese Toronto is geen onbesproken project. Zo onderzocht The Financial Times de toren tijdens het presidentschap van Trump voor diens zakenrelaties met Rusland. De Trump Organization zelf benadrukt steeds dat ze niet de eigenaar was van de toren, maar enkel het merk "Trump" eraan verleende en het hotel in de toren uitbaatte tot 2017. Toen werden ook de prominente letters van Trumps naam van de toren verwijderd. 

1,6 miljard

Jarretts persoonlijk vermogen "groeit elke dag", vertelt hij. "Het is nu ongeveer 1,6 miljard." Maar daarvan is hij zelf niet onder de indruk. "Ik ben een bescheiden man. Ik moet net als iedereen naar het toilet." Hij wil naar eigen zeggen verder blijven groeien tot hij "aan 10 miljard zit". "Dan zal ik het misschien wat meer langzaamaan doen." Voor de Belgische investeerders die nog steeds wachten op hun geld na een investering in de resorts van Jarrett, is het gepoch van de CEO in het televisieprogramma een slag in het gezicht.  

BEKIJK - Investeerder Karel Schrijnemakers reageert op Jarretts optreden op de Vlaamse televisie:

Videospeler inladen...

"Als je dat ziet, dan heb je veel zin om het vliegtuig op te stappen en een hartig woordje te praten", zegt een Vlaamse investeerder. "Alsof er niets aan de hand is?" Een andere investeerder zegt: "Je moet dat maar durven om zo pretentieus te zijn, terwijl je zoveel mensen in ‘t zak hebt gezet." Maar bij de meesten duikt vooral de vraag op: "Als hij toch zo veel geld heeft, waarom investeert hij het dan niet in zijn resorts?" 

Hoe reageert Rob Jarrett zelf? 

De CEO en bij uitbreiding The Resort Group wilden niet ingaan op onze uitnodiging voor een interview. Ze reageren enkel met een korte, geschreven reactie. Over het hotel White Sands zegt The Resort Group dat de bouw werd stopgezet "ten gevolge van de coronapandemie". "Dat ligt volledig buiten de controle van The Resort Group, waardoor we niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden", klinkt het. "The Resort Group heeft de intentie om White Sands af te werken zodra dat mogelijk is." 

Volgens de Kaapverdische overheid werd de bouw van White Sands al in 2017 stilgelegd. The Resort Group zelf publiceerde op zijn site voor het laatst een update van de bouwwerken in maart 2019, een jaar voor de start van de coronapandemie. In het Vlaamse televisieprogramma liet Jarrett verstaan dat de coronapandemie geen impact had op de resultaten van The Resort Group. 

Op de vraag of Jarrett zelf verder kan investeren in het project, reageert The Resort Group dat dit om "vertrouwelijke informatie" gaat. In een recente mail aan onze redactie benadrukte de CEO zelf nog zijn inspanningen in Kaapverdië "tijdens verschillende crisissen, zowel sociaal als tijdens de coronapandemie" en zijn "ongelooflijke bijdrage aan het bruto binnenlands product van Kaapverdië." 

Meest gelezen