Voormalig woonzorgcentrum Ascot

Voorstel voor nieuw asielcentrum in Grimbergen is juridisch niet haalbaar, zegt gemeentebestuur 

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie De Moor (CD&V) overweegt om een asielcentrum te openen in Grimbergen. Dat wordt bevestigd, na een tweet van Kamerlid Theo Francken (N-VA). Maar de kans dat het asielcentrum er komt, is volgens het gemeentebestuur van Grimbergen klein. Er zijn juridische bezwaren, luidt het. 

Er lopen gesprekken om een asielcentrum te openen in een verlaten woonzorgcentrum in Strombeek-Bever, bij Grimbergen. Dat maakte Kamerlid Theo Francken bekend op Twitter. Het kabinet van de bevoegde Staatssecretaris De Moor bevestigt dat, maar is not amused met het lek. Volgens het gemeentebestuur van Grimbergen kan het asielcentrum niet op die plaats komen om juridische redenen.   

Ook burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing) van Grimbergen is niet opgezet met het lek. "Wij hebben inderdaad een aanvraag in die zin gekregen en die is al besproken in het schepencollege. Het werd snel duidelijk dat er juridische bezwaren zijn. Het betrokken gebouw ligt namelijk samen met enkele flatgebouwen en een kantoor in een gemeenschappelijke parkzone. We kunnen ons niet inbeelden dat de mensen die er wonen plots volslagen onbekenden zien rondwandelen op een privé-eigendom. We hadden gehoopt dit in alle stilte aan het kabinet te melden, zodat het dossier een stille dood zou sterven", aldus Laeremans. 

Ook staatssecretaris De Moor was allesbehalve blij met het lek van Kamerlid Francken. In een tweet schrijft ze: "De boel weer oppoken, dat is gemakkelijk." Ze licht toe dat het  over de opvang gaat voor 100 mensen met een medisch profiel.  "Wat stelt u voor, hen op straat laten? Dwangsommen betalen? Kunnen we het een beetje fatsoenlijk houden?", besluit De Moor.  

Gemeenschappelijke tuin

De Moor laat verder weten dat de gemeenschappelijke parkzone, die de burgemeester aanhaalt als jurdisch probleem, geen struikelblok mag zijn. "We zijn in overleg met het lokale bestuur wat betreft het gebruik van de gemeenschappelijke tuin", zegt de staatssecretaris. "Dat is iets wat we kunnen oplossen. Lokale besturen en omwonenden hebben altijd dergelijke vragen, maar daar kan een oplossing voor gevonden worden."

Meest gelezen