150 miljoen euro om musea in Jubelpark te vernieuwen: “Moet de belangrijkste toeristische attractie van België worden”

De federale regering maakt ruim 150 miljoen euro vrij voor een grootschalige renovatie van de musea in het Jubelpark in Brussel. Daar zijn drie musea: Autoworld, het Legermuseum en het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis. “Vandaag is dit museum verouderd. Het is bijna een museum van een museum”, zegt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS). “De bedoeling is dat élke Belg en elke toerist in België hier binnenkort op bezoek komt.”

Het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis heeft een indrukwekkende collectie. Archeologische objecten van het Romeinse rijk, een totempaal van de oorspronkelijke bevolking van Amerika en porselein uit de 19e eeuw: je kan er je ogen uitkijken. Maar het museum is wel een beetje stoffig, dat vindt ook staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine. “Wij hebben echt nood aan een modernisering van de collectie, maar ook van het museum zelf: dit is bijna een museum van een museum.”

En die modernisering komt er. De drie musea op deze site zullen grondig gerenoveerd worden, en ook beter gaan samenwerken. Daarvoor maakt de federale regering ruim 150 miljoen euro vrij. Ook het Brussels gewest en Europa gaan investeren in de site. Tegen 2030 moet het hele project afgerond zijn, voor de 200ste verjaardag van België. Hoe dat er concreet moet uitzien is nog niet bekend gemaakt.

In Washington D.C. gaat ook iedereen naar The Washington Mall, een park vol musea. Hier moet dat ook kunnen.

Thomas Dermine

"De bedoeling is dat elke Belg en elke toerist in België hier op bezoek komt, en hier een hele dag kan spenderen", zegt Dermine. "Als je op reis gaat naar Washington D.C., in de Verenigde Staten, dan gaat iedereen naar de Washington Mall, een park vol musea. Hier moet dat ook kunnen."

Ook Jubelpark wordt gerenoveerd

Ook het Jubelpark zelf zal er tegen 2030 anders uitzien. Vandaag komt er een autotunnel boven, midden in het park. De Europese Commissie maakt geld vrij om die autobaan volledig te overkappen. Er zal een projectoproep komen, architectenbureaus zullen voorstellen kunnen doen. Tegen 2030 zou het park dan niet meer doormidden gesneden moeten worden door een autobaan.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen