(Themabeeld)© ANP / MARCEL J. DE JONG

Nederlandse verpleegkundige (30) opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij dood patiënten

Een 30-jarige man is aangehouden omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij het overlijden van patiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis in het Nederlandse Assen (WZA), ten tijde van de coronapandemie. De man was in die tijd verpleegkundige in het ziekenhuis, meldt het Openbaar Ministerie. Hoeveel mensen zijn overleden zegt het OM niet, alleen dat het om “meerdere patiënten” gaat. De voorvallen hadden plaats op de corona-afdeling, aldus het ziekenhuis.

redactie
Bron: De Telegraaf

De man, die afkomstig is uit het Drentse Noordenveld in Nederland, werd maandag aangehouden en wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.Het onderzoek begon met een melding die de raad van bestuur van het WZA kreeg, laat het ziekenhuis weten. De medewerker werd op non-actief gezet, het ziekenhuis deed een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de politie werd ingeschakeld. Die begon samen met het OM Noord-Nederland een strafrechtelijk onderzoek, legt het OM uit. “Het verdere onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd.” Meer informatie kan het OM momenteel niet geven „vanwege de aan verdachte opgelegde beperkingen.” Ook zou meer informatie delen het onderzoek kunnen schaden. „Direct betrokkenen zijn door de politie geïnformeerd.”

Geen zicht op welke patiënten

Ook het ziekenhuis zelf zegt “weinig informatie” te kunnen delen. Wel meldt het ziekenhuis op de website dat het onderzoek zich richt op de periode maart 2020 tot mei 2022. Mensen die zich afvragen of hun overleden naaste door de verpleegkundige om het leven is gebracht, moeten volgens het ziekenhuis contact opnemen met de politie Noord-Nederland. “Wij hebben op dit moment geen zicht op welke patiënten wel of niet onderdeel uitmaken van het strafrechtelijk onderzoek.” Andersom zal ook de politie eerst contact zoeken met betrokkenen en “pas daarna nemen wij als ziekenhuis contact op.”

De raad van bestuur van het ziekenhuis is “geschokt” door de zaak. Bestuurslid Hans Mulder zegt dat het ziekenhuis oog heeft “voor het welzijn van onze medewerkers en eventueel betrokken patiënten of nabestaanden. De komende tijd richten wij ons, samen met de politie, vooral op het verzamelen van feiten. Op basis van de feiten wordt bepaald welke vervolgstappen gezet moeten worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer