Nieuw tijdperk breekt aan met 3 in plaats van 2 nucleaire grootmachten

China is op weg om een nucleaire gelijke te worden met de VS en Rusland. Het land bouwt naar verluidt nieuwe nucleaire silo’s, mobiele raketlanceerinrichtingen en meer geavanceerde nucleaire onderzeeërs.

Waarom is dit belangrijk?

In de Verenigde Staten groeit de bezorgdheid over een nieuwe wapenwedloop die potentieel gevaarlijker kan zijn dan de Koude Oorlog. China bevindt zich op het pad om een nucleaire gelijke te worden van de Verenigde Staten en Rusland. Dat zou betekenen dat de wereld drie nucleaire grootmachten krijgt.

In het nieuws: Chinese president Xi Jinping wil het nucleaire gat met de VS en Rusland dichten. Het arsenaal van Beijing is nog steeds een fractie van dat van Moskou of Washington. Maar China is op weg om zijn voorraad kernkoppen ruwweg te verviervoudigen tot ongeveer 1.500 in 2035, volgens het Pentagon.

China werkt samen met Rusland

  • Een nieuwe nucleaire reactor die dit jaar in gebruik wordt genomen, kan China in staat stellen om zijn reeds snelle opbouw te versnellen.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer