AFP or licensors

Actievoerders tegen pensioenhervorming dringen beursgebouw in Parijs binnen

In de Franse hoofdstad Parijs zijn actievoerders tegen de pensioenhervorming korte tijd het gebouw van beursmaatschappij Euronext binnengedrongen. Na enkele minuten gingen ze weer naar buiten. De handel in de beurs werd niet verstoord.

Ook vandaag wordt in Frankrijk geprotesteerd tegen de pensioenhervorming van de Franse regering. Zo is er onder meer een staking bij de spoorwegen. In Parijs drongen actievoerders daarbij korte tijd het beursgebouw van Euronext binnen.

Sommigen hadden Bengaals vuur bij, waardoor er al snel heel wat rook binnen hing. Na enkele minuten zetten ze hun actie voort op het plein voor het gebouw. Een woordvoerster van Euronext zei dat de protestactie tot ongeveer 13 uur duurde en geen impact had op de werking van de beurs. De handel werd niet verstoord.

De protestactie op het plein voor het beursgebouw.
AFP or licensors

Op beelden van BFMTV is te zien hoe enkele honderden manifestanten met Bengaals vuur, voetzoekers en spandoeken actievoeren voor het beursgebouw in de zakenwijk La Défense. Volgens de Franse zender ging het om spoorarbeiders die een "verrassingsactie" wilden organiseren.

Ze brachten ook affiches aan op de gevel van het gebouw met de tekst "De CAC 40 moet onze pensioenen betalen". De CAC 40 is de sterindex van de Parijse beurs. De regering van president Emmanuel Macron verhoogde de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. De hervorming leidt al wekenlang tot protest in Frankrijk.

De jongste tijd richten misnoegde Fransen hun acties ook op symbolen van het kapitalisme. Zo werden recent kantoren van luxeconcern LVMH, vermogensbeheerder BlackRock en investeringsbank Natixis bestormd.

Meest gelezen