Russische spionage in de Noordzee

Rusland heeft een programma om windmolenparken en communicatiekabels in de Noordzee te saboteren. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de 3 Scandinavische en de Finse publieke omroepen, dat woensdagavond werd uitgezonden.

Waarom is dit belangrijk?

Verontrustend aan deze rapporten is dat het Russische leger ogenschijnlijk civiele schepen gebruikt - scheepstrawlers en dergelijke - om informatie te verzamelen over civiele infrastructuur, over windmolenparken en andere offshore faciliteiten. De sabotageplannen zouden worden voorbereid in geval van een volledig conflict met het Westen. 

In het nieuws. Uit onderzoek van de openbare omroepen in Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden moet blijken dat Rusland in de Noordzee een vloot van schepen zou hebben die vermomd is als vissersboten en onderzoeksschepen.

  • De omroepen beweren dat ze onderschepte Russische communicatie hebben geanalyseerd. Daaruit blijkt dat zogenaamde "spookschepen" varen in de wateren van de Noordzee. Ze zouden hun zenders uitschakelen om hun locaties niet te onthullen.
  • De schepen hebben onderwater
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer