Wie vanuit het buitenland wil telewerken, licht zijn werkgever maar beter op voorhand in. (Foto ter illustratie.)© Getty Images

Betrapt door collega op vliegtuig: ambtenaar ontslagen omdat hij zonder toestemming vanuit Portugal telewerkte

Een Belgische ambtenaar die zonder toestemming naar Portugal vloog om daar te telewerken, is ontslagen door zijn werkgever. Door een onwaarschijnlijk toeval werd de man betrapt door een alerte collega die op dezelfde vlucht zat. De ambtenaar trok naar de Raad van State omdat hij van mening was dat zijn reis de kwaliteit van zijn werk niet negatief beïnvloedde, maar kreeg ongelijk.

Michiel Thijs en Thierry Goeman
Bron: DH

Sinds de coronapandemie is telewerken helemaal ingeburgerd, en dus zag de ambtenaar van het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) er geen graten in om op ‘workation’ te vertrekken.

Op dinsdag 22 september 2020 dient hij een verzoek in om de rest van de week te kunnen telewerken. De volgende ochtend stapt de man op het vliegtuig naar Portugal om vandaaruit zijn werk voort te zetten, weliswaar zonder zijn werkgever in te lichten dat hij niet in het land zou zijn. Helaas voor de ambtenaar is het toeval hem bijzonder slecht gezind: in hetzelfde vliegtuig naar Porto zit geheel toevallig een collega van hem, aan wie de ambtenaar nog vertelt dat hij wel vaker vanuit het buitenland telewerkt. De collega besluit niet te zwijgen over het voorval en licht hun werkgever in.

Tuchtprocedure

De ambtenaar had dan wel toestemming om te telewerken, maar dat hij dat zonder toestemming vanuit het buitenland deed, nam zijn werkgever hem niet in dank af. De BIPT startte een tuchtprocedure die resulteerde in het ontslag van de man, wegens “ernstig wangedrag”. Zijn arbeidsreglement stipuleerde immers dat telewerk van thuis dient te gebeuren, niet vanuit een vliegtuig of vanuit het buitenland.

LEES OOK. Meer Belgen kopen tweede verblijf in Spanje, want “van hieruit kun je toch ook telewerken”

De ambtenaar erkende dat hij transparanter had moeten zijn, maar nam toch een advocaat onder de arm om zijn ontslag aan te vechten. Nog voor het vliegtuig was opgestegen had hij zijn laptop ingeschakeld en was hij aan het werk. Zijn collega kon daarvan getuigen. En ook in Portugal kon hij volgens hemzelf ongestoord werken. Zozeer zelfs dat hij er beter werk had afgeleverd dan thuis, zo argumenteerde hij, binnen de afgesproken termijnen. Bovendien was hij steeds bereikbaar, opperde de man, en zou niemand ook maar iets gemerkt hebben als zijn collega hem niet had gespot in het vliegtuig.

Akkoord van de werkgever

De ambtenaar trok naar de Raad van State om de “disproportioneel strenge straf” van zijn ontslag aan te vechten, maar ving bot. Het gedrag van de man heeft geleid tot een definitieve vertrouwensbreuk tussen hem en zijn werkgever, zo staat in het arrest van de Raad van State dat Het Nieuwsblad kon inkijken.

Zonder zich over dit concreet dossier te willen uitspreken merkt Frédéric Hespel, expert internationale tewerkstelling bij Acerta, op dat telewerk een gunst is van de werkgever. Wil de werknemer dat dan ook nog eens vanuit het buitenland doen, moet hij daar expliciet toestemming voor vragen en krijgen. Wie het stiekem doet, ook al werkt hij er even hard als dat hij dat thuis of op de werkvloer zou doen, gaat in de fout en kan daar op afgerekend worden. “Bovendien kan zich een probleem stellen wat verzekering betreft. Stel dat de werknemer een ongeval krijgt in het hotel waar hij verblijft, zal de arbeidsongevallenverzekering zich terecht vragen stellen en een bewijs willen dat het slachtoffer daar effectief aan het werk was.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER