© EDM

NMBS moet nog steeds treinen schrappen wegens personeelstekort

De NMBS slaagt er door personeelstekorten nog steeds niet in alle treinen uit haar dienstregeling te laten rijden. Dat bevestigt de spoorwegmaatschappij.

Bron: BELGA

Met een persbericht getiteld “Aanwervingen bij NMBS op kruissnelheid” liet de spoorwegmaatschappij donderdag weten dat ze dit jaar al 800 mensen heeft aangeworven, van wie het merendeel al is gestart. Maar het bedrijf lanceert toch nog een extra aanwervingscampagne. Er zijn immers nog eens 800 mensen nodig voor verschillende functies.

De NMBS kampt al een hele tijd met personeelstekorten. Het was eind vorig jaar een van de redenen om een uitbreiding van de dienstregeling uit te stellen. In 2021 tikte de sociale inspectie de NMBS al op de vingers omdat werknemers moeilijkheden ondervonden om hun overuren te recupereren. Uiteindelijk kreeg het spoorbedrijf tot midden 2024 de tijd om de compensatierustdagen weg te werken.

De krapte laat zich nog steeds voelen in de dienstregeling. Tussen Antwerpen en Brussel rijden maar drie IC-treinen per uur meer in plaats van vier. De spoorwegmaatschappij paste de dienstregeling tussen de twee grootsteden aan “tot nader order”. Voorts werd ook ingegrepen op het Antwerpse voorstadnetwerk en bij de P-treinen.

De voorbije weken schrapte de NMBS bijkomend ook de S53-treinen tussen Gent-Sint-Pieters en Lokeren. De hervatting van dat aanbod werd al meermaals uitgesteld. Momenteel zegt de NMBS dat de S53-treinen niet zullen rijden tot en met vrijdag 28 april.

NMBS-woordvoerder Bart Crols legt uit dat het even duurt voor de nieuwe personeelsleden voluit ingezet kunnen worden. “Ze moeten eerst opgeleid worden en meelopen. Niet alle 800 zijn al operationeel”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer