Andrey Melnichenko, de rijkste Rus op de nieuwe Forbes-lijst.© BELGAIMAGE

Aantal superrijke Russen afgelopen jaar sterk toegenomen, vooral één Russische sector blijkt enorm lucratief te zijn

De Russische miljardairs hebben zich aardig hersteld van de klappen die ze kregen na de start van de ‘speciale operatie’ van Rusland in Oekraïne. Dat blijkt uit de jaarlijkse miljardair-ranking die zakenblad Forbes woensdag publiceerde. Bij de 2.640 mensen die een vermogen van meer dan 1 miljard dollar bezitten zijn 110 Russische staatsburgers, dat zijn er 22 meer dan vorig jaar.

joro
Bron: Forbes

Het afgelopen jaar was algemeen gezien geen grand cru voor de superrijken van deze wereld. 2.640 miljardairs, dat zijn er 28 minder dan in 2022. Hun gezamenlijke vermogen is bovendien met 500 miljard dollar tot 12,2 biljoen dollar.

Maar de Russische superrijken gaan in tegen die wereldwijde trend. 110 Russen zitten op een berg geld van 1 miljard dollar of meer. Dat hadden er ook 115 kunnen zijn, ware het niet dat vijf leden op de Forbes-lijst afgelopen jaar afstand deden van hun Russische nationaliteit. Het opgetelde vermogen van de Russische miljardairs maakte bovendien een stevige sprong van 353 miljard dollar vorig jaar naar 505 miljard dollar op het moment van het opmaken van de ranglijst afgelopen maart.

De reden voor de opvallende Russische hausse? In maart 2022, toen de vorige Forbes-lijst werd opgesteld, waren de koersen van de Russische aandelen net ingestort en was de handel in aandelen van Russische bedrijven een tijdlang bevroren. De wisselkoers van de roebel stortte volledig in. Veel Russische miljardairs zagen op die manier hun fortuin verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Maar de apocalyptische voorspellingen dat het Russische bbp tegen het einde van het jaar met 12% zou dalen, kwam niet uit. De daling van het bbp van Rusland bleef volgens de Russische centrale bank beperkt tot ‘maar’ 2,5%. De paniek over de staat van de Russische economie verdween en de Russische superrijken wisten zich goed te herpakken.

Kunstmest

De rijkste aller Russen is Andrey Melnichenko, de oprichter van Eurochem en Suek, die zijn fortuin in een jaar tijd verdubbeld zag tot 25,2 miljard dollar. Eurochem is een producent van kunstmest en die sector van de Russische economie liet afgelopen jaar een indrukwekkende groei optekenen. Uit dezelfde branche prijken ook Vyacheslav Kantor (11de rijkste Rus, met een vermogen van 11,3 miljard dollar) van Akron en Andrey Guryev (15de, $ 9,7 miljard) van PhosAgro in de top 20 van rijkste Russen.

De tweede rijkste Rus op de lijst is Vladimir Potanin, de grootste aandeelhouder van Norilsk Nickel, een mijnbouwbedrijf, met een fortuin van 23,7 miljard dollar.

De volledige lijst van 110 Russische miljardairs kan je hier vinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER