Videospeler inladen...

Bijdragen voor rusthuisfactuur van ouder of toch kerntaak van overheid? N-VA versus Vlaams Belang

In negen op de tien Vlaamse gemeenten ben je gebonden door de onderhoudsplicht: indien nodig financieel moet je bijspringen om de rusthuisfactuur van je ouders te betalen. Is dat een mooi voorbeeld van familiale solidariteit, zoals N-VA aanvoert, of schiet de overheid gewoon tekort in een van haar kerntaken, zoals Vlaams Belang vindt? Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese (N-VA) en Vlaams fractieleider Chris Janssens (VB) lichten hun standpunten toe in "Terzake".

N-VA en Vlaams Belang staan diametraal tegenover elkaar in deze kwestie. De ene Vlaams-nationalistische partij vindt dat je als zoon of dochter ook een verantwoordelijkheid hebt, de ander ziet het als een kerntaak van de overheid. 

Wij vinden het heel belangrijk dat dit lokaal wordt beslist, geval per geval

Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese (N-VA)

"Wij vinden dat de onderhoudsplicht afgeschaft moet worden", zegt Chris Janssens (VB). "Dit gaat over hoe de samenleving omgaat met haar zorgbehoevenden. Voor mij is dat absoluut de taak van de overheid." Als het over sociale thema's gaat, kiest Vlaams Belang voor het linkse pad. Al beklemtoont Janssens maar al te graag dat het geld moet gaan naar "ónze mensen, ónze zorgbehoevenden, ónze senioren" die "hun leven lang hebben bijgedragen".

N-VA brengt een tweeledige boodschap. "Ik vind de familiale solidariteit heel belangrijk", zegt Maaike De Vreese (N-VA): als kind voor je ouders zorgen die ooit voor jou hebben gezorgd.

"Maar het is ook heel belangrijk dat het om billijke redenen voorzien is dat het OCMW hierop uitzonderingen kan maken." Zo moet het mogelijk zijn dat het OCMW je vrijstelt van die zorgplicht als je zelf financieel in de problemen raakt door mee te betalen aan de rusthuisfactuur van je ouders. "Wij vinden het heel belangrijk dat dit lokaal wordt beslist, geval per geval."

De werkende Vlaming moet zijn huis verkopen omdat de ouders de factuur van het woonzorgcentrum niet meer kunnen betalen

Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang)

Nochtans toont een reportage van Terzake dat niet alle OCMW's oor hebben voor mogelijke financiële problemen. "Onder het mom van die familiale solidariteit komen er familiale drama's", zegt Chris Janssens. Zijn conclusie luidt: weg met die onderhoudsplicht en iedereen gelijk voor de wet.

"Ik heb ook bedenkingen bij sommige beslissingen die OCMW's nemen", moet Maaike De Vreese toegeven. "Maar ik denk dat we toch met een rechtvaardig solidariteitssysteem zitten."

Het debat glijdt af naar het sloganeske. "Dat gratis-beleid bestaat gewoon niet", vindt De Vreese. "De factuur wordt doorgeschoven naar de werkende Vlaming. Dat is de realiteit. Als je dat niet onder ogen ziet, kom je in een extreem communistische situaties waarin de overheid verantwoordelijk is voor alles." Janssens kaatst de bal terug. "De werkende Vlaming moet zijn huis verkopen omdat de ouders de factuur van het woonzorgcentrum niet meer kan betalen, alleen omdat de overheid faalt."

BEKIJK - Chris Janssens en Maaike De Vreese kruisen de degens over rusthuisfacturen.

Videospeler inladen...

Meer dan 94 procent van de mensen moeten niet naar het OCMW om de factuur te betalen

Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese (N-VA)

80 procent blijkt een pensioen te hebben dat te laag is om een kamer in een woonzorgcentrum te betalen. "Meer dan 94 procent van de mensen moeten niet naar het OCMW om de factuur te betalen", zegt Maaike De Vreese. Met andere woorden valt het probleem voor haar best mee. Al is een pensioenhervorming wel noodzakelijk, vindt ze. Maar dat laatste is dan weer federale materie.  

BEKIJK - Terzake toont hoe de onderhoudsplicht zware gevolgen kan hebben.

Videospeler inladen...

Meest gelezen