© BELGA

REACTIES. Jan Vertonghen baalt na penaltymisser, Anderlecht-spelers geven toe: “Mogen blij zijn dat we die penalty’s haalden”

Anderlecht kwam er niet aan te pas op het veld van AZ. Paars-wit kwam al snel op achterstand en liep daarna 120 minuten lang achter de feiten aan. Het seizoen kan zondag voorbij zijn. Hieronder de reacties na de uitschakeling in de Conference League.

Jonas Withouck, Jürgen Geril

Bart Verbruggen: “Enige wat we hebben kunnen doen is rekken tot penalty’s”

“Het is nog een beetje vroeg voor een echt goeie analyse”, sprak Anderlecht-doelman Bart Verbruggen na de wedstrijd bij Play 5. “Er heerst nu vooral teleurstelling. Het enige wat vandaag hebben kunnen doen is het rekken tot de penalty’s. En dan hoop je dat je die loterij wint, maar helaas. Als ik zou weten wat er misliep dan hadden we dat wel opgelost. Je weet dat het niet makkelijk wordt als je na twee minuten al een penalty tegen krijgt. Dan gaat het publiek erachter staan en gaan ze er nog meer van geloven dan ze al deden. Dat maakt het gewoon nog moeilijker. Ik denk dat we eerlijk moeten zijn en moeten toegeven dat de betere ploeg gewonnen heeft.”

“Je moet het zo snel mogelijk uit je systeem krijgen, want zondag loert al om de hoek. Je hebt geen keus. Die hele belangrijke wedstrijd moeten we winnen en hopen dat de concurrenten punten laten liggen. Dan kunnen we toch nog verdergaan met ons seizoen.”

Jan Vertonghen: “We mogen blij zijn dat we die penalty’s halen”

“We hebben zo hard gewerkt om die 2-0 thuis veilig te stellen en dan sta je hier na tien minuten, of wat het ook is, al 2-0 achter. We mogen blij zijn dat we die penalty’s nog haalden”, besefte ook kapitein Jan Vertonghen. “We maken fouten die we in vorige wedstrijden ook al gemaakt hebben, zoals in Genk. Dan word je afgestraft. Aan de bal was het ook niet goed genoeg. Ik denk niet dat we twee keer onder de druk uit zijn gekomen. Er was weinig beweging, we waren niet balvast...”

Vertonghen miste de eerste strafschop voor paars-wit. “Dat doet wel pijn. Ik vond dat ik goed in de wedstrijd zat en los daarvan moest ik ook gewoon mijn verantwoordelijkheid nemen. Die heb ik genomen. Tegen Ludogorets scoor ik, nu mis ik. Nochtans had ik een goed gevoel toen de bal van mijn voet vertrok. Ik denk niet dat het een slechte penalty was, maar vooral een goede save.”

© BELGA

“We moeten de knop omdraaien. Dat zal vanavond nog niet lukken en zal morgen ook nog moeilijk zijn. Maar als we zondag op dat veld stappen is er maar één optie: winnen. Daar hebben we iedereen voor nodig, ook de supporters.”

Coach Riemer: “Dit zal het groeiproces niet stoppen”

 “Ik voel me zelf vreselijk”, aldus coach Brian Riemer. “Ons jonge team ging in shock na die vroege 1-0. De vooraf geplande strategie viel weg en we slaagden er na de 2-0 in om ons hooguit wat te hergroeperen. Al moeten we ook realistisch zijn. Als jullie gedacht hadden dat we de Conference League zouden winnen, waren we wel gedoemd om te mislukken. Het was al fantastisch wat we deden tegen Ludogorets en Villarreal en nu draaide het verkeerd uit.”

Voor de directie komt dit enorm aan. Het bestuur had het seizoen nog als geslaagd beschouwd met een halve finale. De bijhorende premie van 2 miljoen euro kon het missen van Play-off 2 ook financieel compenseren. Want dat lijkt het volgende wat staat te gebeuren. Riemer counterde: “We moeten de match van zondag nu niet in vraag stellen. Naar mijn mening hebben we nog een goeie kans om Play-off 2 te halen. Oké, we hebben ons lot niet meer in eigen­ handen, maar laten we in de eerste plaats zelf winnen van Mechelen.”

© BELGA

Zelfs als RSCA miraculeus nog die Europe Play-offs haalt, gaat dat de perceptie niet meer wijzigen. Het is toch een snertjaar. Anderlecht presteert alleen als het op de toppen van zijn tenen loopt, maar zodra enkele jongens niet thuis geven, ontbeert het kwaliteit. Ook een ervaren man als Refaelov maakt dan niets goed. “Kijk”, vervolgde Riemer. “Toen ik hier begon, lagen we al tien minuten achter op het peloton. Iedereen verwachtte dat we die achterstand nog zouden goedmaken, maar dan moest wel alles foutloos verlopen. Pas dan zouden we krediet krijgen. Dat is helemaal niet gemakkelijk.”

De waanzinnige droom om via de Conference League nog Europees voetbal te halen, is gebarsten. Zal dat Bart Verbruggen en/of Zeno Debast ertoe aanzetten om te vertrekken? Hoe moet het dan volgend seizoen verder? Paars-wit moet verder vertrouwen dat Jesper Fredberg en Brian­ Riemer dan toch voort een elftal zullen kneden. Als het seizoen zondag eindigt, dan zullen de spelers in mei wellicht vroegtijdig vakantie krijgen om te herbronnen. “Dat is het vervelende, ja”, ging Riemer verder. “Dat we dan geen wedstrijden meer gaan hebben. Maar oké... Als dat gebeurt, zal dat het groeiproces niet stoppen. Dan nemen we de tijd om te bouwen voor volgend seizoen.”

De opdracht is duidelijk. Volgend jaar moet Anderlecht er weer staan. Zonder Europees voetbal zal het minstens moeten meedraaien in de top vier. “Iedereen hier wil weer dat Anderlecht succesvol is. Daar werken we aan.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer