Bart en Kinga kochten voor het eerst geen huis voor een koppel. “We hadden het gevoel dat ze hun huidig huis nog niet kunnen loslaten.”© Play4

Experts nemen moeilijkste beslissing in vijf jaar ‘Blind Gekocht’: “Er werd niet over één nacht ijs gegaan”

Herk-de-Stad -

De experts van Blind Gekocht gingen iets moeten doen dat ze nog nooit eerder hadden gedaan. Donderdagavond bleek dat Bart en Kinga de zoektocht voor Anouchka en Mathias staakten. Zonder huis. “Een atypische beslissing binnen het format, maar het woongeluk van de kandidaten blijft de essentie van het programma.”

Nele Coune

“Ik hoop dat ze het terug kunnen verkopen. In zo’n huis willen we niet wonen.” Nee, Anouchka en Mathias uit Tervuren waren niet bepaald enthousiast toen ze de villa in Everberg voor het eerst te zien kregen. Bart en Kinga hadden vier maanden gezocht naar de woning die zich op twaalf minuten van hun huidige woonst bevond. Een zeer belangrijk aandachtspunt, want het koppel wilde niet verder dan twintig minuten rijden. De locatie kreeg dus een groen vinkje, maar het huis niet. De inkom zorgde voor een goede eerste indruk, maar naarmate ze het pand verder ontdekten, sloeg de sfeer om. De vloer: lelijk. De slaapkamers: te klein met schuine muren. De badkamers: claustrofobisch en triestig. “Daar kan je de hond nog niet in laten slapen”, reageerde Mathias. Ook van de tuin werd de hovenier niet blij. “Ik zie hier heel veel werk waar ik geen tijd voor heb. Op dit moment wonen wij 100.000 keer beter.”

“We zijn ons geld kwijt aan iets dat op niets trekt.” Het huis viel duidelijk niet in de smaak bij Anouchka en Mathias.© Play4

“Het is erger dan je ergste nachtmerrie. We zijn ons geld kwijt aan iets dat op niets trekt”, besloot het koppel. “Dit is een flauw aftreksel van wat we nu hebben. Ik hoop dat ze het terug kunnen verkopen. Op dit moment komen we tot het besef dat we dit nooit hadden moeten doen. In zo’n huis willen wij niet gaan wonen.”

Opluchting

Nadat ze alles hadden laten bezinken, gaven Anouchka en Mathias toe dat ze misschien iets te hevig gereageerd hadden. Ze wilden het vertrouwen in Bart en Kinga behouden, maar het expertenduo uit Herk-de-Stad was serieus geschrokken. Het is nochtans niet de eerste keer dat zo’n huisbezoek niet positief onthaald wordt. “Maar dit is anders. Dit is niet gewoon er niet kunnen doorkijken of veel te veel willen voor je geld. Dit gaat verder. Hier zitten andere emoties en andere gevoelens”, zei Bart. “Ik denk dat we voor de eerste keer iets gaan moeten doen dat we nog nooit gedaan hebben.”

Iets later stonden ze dan ook samen met Jani bij Anouchka en Mathias om hen te laten weten dat het Blind Gekocht-avontuur voor hen stopt. “Dit is misschien wel de moeilijkste beslissing die ik in vijf jaar heb moeten maken”, gaf de interieurarchitect toe. “We hadden het gevoel dat jullie dit huis nog niet kunnen loslaten. En zolang jullie dat niet kunnen, gaan jullie nooit gelukkig worden in een ander huis”, voegde Kinga toe. De beslissing zorgde voor enkele tranen bij de deelnemers. “Maar eigenlijk is het een opluchting”, aldus de tuinman. “Ik vind het spijtig dat er geen huis uit is gekomen, maar ik ben zeker niet verdrietig dat we hier gaan blijven.”

Opluchting bij Mathias en Anouchka: “Spijtig dat er geen huis uit is gekomen, maar we zijn zeker niet verdrietig dat we hier gaan blijven.”© Play4

Atypische beslissing

Wil dat nu zeggen dat Kinga een nieuwe koper moet zoeken voor het pand in Everberg? Neen, want voor het eerst werd er geen huis gekocht, maar enkel een optie genomen. De makelaar uit Diest twijfelde te hard en wilde de woning eerst tonen. Bij Play4 erkennen ze dat het een moeilijke case was. “Er werd zeker niet over één nacht ijs gegaan bij het nemen van deze beslissing. Er zijn elk seizoen de nodige spannende momenten en twijfels, maar telkens vonden de experten toch een manier om tegemoet te komen aan de wensen van de kandidaten, en was er altijd voldoende overtuiging om toch door te gaan.”

“Bart en Kinga hebben na veel wikken en wegen de knoop doorgehakt. Ze beslisten voor het eerst in de geschiedenis van Blind Gekocht om geen huis te kopen”, klinkt het bij Play4.© Boumediene Belbachir

“Dit seizoen voelden de experten voor de allereerste keer dat ze niet alle wensen en dromen van het koppel zouden kunnen waarmaken, onder andere gezien hun grote emotionele band met de huidige woning. Een band die veel groter bleek dan zowel het koppel als de experten vooraf hadden kunnen inschatten”, klinkt het. “Daarom hebben Bart en Kinga na veel wikken en wegen de knoop doorgehakt, en beslisten ze voor het eerst in de geschiedenis van Blind Gekocht om geen huis te kopen, ondanks de finale ‘go’ van het koppel. Een beslissing van de experten waar niet op kon terug gekomen worden, en gelukkig bleek het achteraf ook een volledig juiste inschatting. Daar zijn alle betrokken partijen het over eens. Bij de experten was er uiteraard wel het volle geloof in een goeie afloop, waardoor de case ook aangenomen werd. En al was het een atypische beslissing binnen het format van Blind Gekocht, het woongeluk van de kandidaten staat steeds centraal want dat blijft de essentie van het programma: mensen gelukkig maken met een nieuwe woning.”

‘Blind Gekocht’, Play4, iedere donderdag om 21 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer