Beursblog – Tesla blijft morrelen aan prijzen in de VS, Ageas verlaat Frankrijk

17.49 – Bel20 blijft ter plaatse trappelen

De Eurostoxx50 heeft de laatste handelsdag van de week 0,4 procent hoger afgesloten, terwijl de Bel20 ter plaatse bleef trappelen.

  • Binnen de Belgische sterindex was Barco de sterkhouder met een winst van 2,45 procent.
  • Umicore daarentegen verloor 2,55 procent.

Dit was het voor vandaag! Volgende week kan je hier traditiegetrouw al het beursnieuws opnieuw op de voet volgen. Een fijn weekend gewenst!

16.44 – Amerikaanse industrie groeit opnieuw

De Amerikaanse economie is in april flink harder gegroeid. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van S&P Global.

  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector ging van 52,6 punten in maart naar 53,7 punten in april. Dat is de hoogste stand in 12 maanden.
  • De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie steeg van 49,2 punten in maart naar 50,4 punten in april, het hoogste niveau in zes maanden.
  • De samengestelde index steeg zo van 52,3 naar 53,5 punten, de hoogste stand in 11 maanden.

Chris Williamson, econoom bij S&P, merkt op dat de bedrijfsactiviteiten weer groeien, na zeven maanden van krimp. En de huidige cijfers wijzen volgens hem op een groei van het bruto binnenlands product met iets meer dan 2 procent. Hij vindt het “geruststellend”, dat de groei breed gedragen is, nu ook fabrikanten melding maken van een terugkeer van de vraag. 

16.29 – Musk en China nemen Europese autoproducenten in de tang

15.38 – Wall Street opent min of meer vlak

Bij het openen van de Amerikaanse beurzen beweegt er weinig.

  • De Dow Jones blijft min of meer vlak met een stijging van 0,02 procent.
  • De Nasdaq verliest 0,2 procent.
  • De S&P 500 maakt een bescheiden stijging van 0,05 procent.

15.06 – Tesla is voor het eerst groter dan Audi

Nog meer nieuws over Musks autobedrijf: Tesla heeft het voorbije kwartaal voor de eerste keer meer wagens verkocht dan Audi. Dat blijkt uit cijfers van het databedrijf Schmidt Automotive Research.

  • Tesla heeft 422.875 geleverd aan klanten. De elektrische wagenproducent profiteerde van scherpe prijsverlagingen en een verhoogde productiecapaciteit dankzij nieuwe faciliteiten, zoals de Europese vestiging in Brandenburg in Duitsland, die volgens het bedrijf eind maart een wekelijkse productie van 5.000 wagens bereikte.
  • Audi heeft tijdens dezelfde periode 415.700 wagens aan de man gebracht.

13.56 – Tesla verhoogt enkele prijzen

Elon Musk. (Photo by Christian Marquardt – Pool/Getty Images)

Na zes prijsverlagingen verhoogt Tesla het prijskaartje van enkele wagens.

  • Tesla’s Model S Plaid en Model X Plaid worden nu verkocht voor 107.490 dollar, tegenover 104.990 dollar eerder, lezen we op de site van de wagenproducent.
  • De prijs van de Model X is met zo’n 2,6 procent gestegen tot 97.490 dollarr, terwijl die van de Model S nu 87.490 dollar bedraagt, wat ongeveer 2,9 procent meer is dan voorheen.

Opmerkelijk: de prijzen van die vier wagenmodellen liggen nog altijd 16 à 23 procent lager in vergelijking met begin dit jaar. Elon Musk zei gisteren nog bij een toelichting van de kwartaalresultaten dat hij hogere verkoopcijfers boven winstmarges verkiest.

12.44 – De Bel20 kleurt lichtrood

De Europese beurzen kunnen net niet het hoofd boven water houden. De Eurostoxx50 en Bel20 laten elk 0,15 procent.

  • In de Belgische sterindex zijn er geen echt opvallende bewegers. Sofina verliest 2,15 procent en Solvay duikt 1,2 procent in het rood. Barco trekt de kop met een winst van 1,25 procent.

11.54 – Ageas verlaat Frankrijk

De Belgische verzekeringsgroep Ageas neemt afscheid van Frankrijk. De verzekeraar verkoopt de Franse activiteiten aan La Mutuelle Epargne Retraite Prévoyance Carac.

Ageas laat in een persbericht weten dat de deal een positieve impact zal hebben op de liquiditeitsbuffers van de groep, die met 185 miljoen euro toenemen. De overeenkomst moet wel nog worden goedgekeurd door de toezichthouders. De verzekeringsmaatschappij verwacht dat de deal in het derde kwartaal van dit jaar zal worden afgerond.

11.48 – Schatten beleggers de kans op een renteverlaging te hoog in?

11.12 – “Goed kwartaal voor Europese banken in de maak”

“De bankensector heeft goed gereageerd op de kwartaalcijfers van de Amerikaanse grootbanken en beter gepresteerd dan de brede markt”, zegt Bob Homan, Hoofd Investment Office van ING voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5.

  • “Dat komt omdat de cijfers over het algemeen best goed zijn”, aldus Homan. “Dat is deels te danken aan de goede rentemarges. Ook valt het aandeel slechte leningen nog mee. Er gaan nog steeds weinig bedrijven failliet.”
  • Europese banken zijn volgens Homan nog wat meer afhankelijk van de rente dan de Amerikaanse, dus dan mag je volgens de expert een goed kwartaal verwachten. 

09.56 – Economie in Frankrijk en Duitsland groeit harder

Uit voorlopige cijfers van S&P Global blijkt de economie van beide landen gegroeid is in april.

  • In Duitsland kwam de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in april uit op 55,7 tegen 53,7 in maart. Vooraf werd rekening gehouden met een index van 53,5. Daarmee noteert de index in april op het hoogste niveau in 12 maanden.
  • In Frankrijk kwam inkoopmanagersindex voor de dienstensector in april uit op 56,3 tegen 53,9 in maart. Daarmee noteert de index in april op de hoogste stand in 11 maanden.

09.45 – Bel20 verliest wat na opening

Kort na de opening van de Brusselse beurs staat de Bel20 zo’n 0,3 procent lager.

08.55 – Na prijsverlagingen, nu prijsverhoging bij Tesla

Tesla heeft de prijzen van de Model S en Model X verhoogd in de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Bloomberg:

  • De prijzen voor beide modellen werden met 2.500 dollar verhoogd, ofwel met 2 tot 3 procent. De startprijzen voor de Model S beginnen bij 87.490 dollar en voor de Model X bij 97.490 dollar.
  • Daarmee draait Tesla weer een deel van de prijsverlagingen eerder in het jaar terug, nadat woensdagavond bij de kwartaalcijfers bleek dat de verlagingen op de winstmarges beginnen te drukken.
  • Twee dagen eerder werd de prijs voor de Model Y SUV en Model 3 nog voor de tweede keer in één maand verlaagd.

08.01 – Slecht voorjaar voor Noorse kroon

De Noorse kroon is de slechtst presterende G10-munt van 2023. Ten opzichte van de euro is de kroon met 10 procent gedaald, schrijft valuta-expert Joost Derks.

07.36 – BuzzFeed duikt bijna 20 procent lager

Het aandeel BuzzFeed eindigde op Wall Street 19,7 procent lager na de aangekondigde sanering:

07.22 – Tesla incasseert klap van 10 procent

De beurskoers van Tesla dook gisteren meer dan 10 procent lager na de ontgoochelende kwartaalcijfers. De autobouwer heeft het afgelopen kwartaal de omzetverwachtingen niet weten waar te maken, terwijl de winstmarge onder de 20 procent daalde.

07.01 – Wall Street eindigde lager

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,6 procent tot 4.129,81 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 33.786,62 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 12.059,56 punten.

Herlees hier het nieuws op de Brusselse beurs van gisteren.

Meer