VRT-CEO Frederik Delaplace reageert op heisa rond "spreekverbod": "Geen sprake van zwijgplicht"

Dat er een "spreekverbod" of "zwijgplicht" zou zijn ingevoerd bij de VRT, klopt niet. Zo laat VRT-CEO Frederik Delaplace weten in een mail aan het personeel. "Iedereen moet binnen VRT zijn of haar mening kunnen uiten en dat zonder angst kunnen doen." Hij erkent dat hij die communicatie niet goed heeft aangepakt.

Een interne mail van CEO Frederik Delaplace veroorzaakte begin deze week veel ophef binnen en buiten de VRT. Onder de titel "geen commentaar" waarschuwde hij voor "onvoorzichtige uitspraken" en het delen van vertrouwelijke informatie met externen. Volgens hem "ondergraven we vaak zelf het beeld van de sterke mediaorganisatie die we nochtans zijn". Zijn boodschap: laat enkel en alleen de communicatiedienst communiceren over de VRT.

De vakbonden reageerden boos op de mail, die ze interpreteerden als "spreekverbod", en dienden een dag later zelfs een actieaanzegging in. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) vond vooral de toon en formulering van de mail naar eigen zeggen "ontzettend onverstandig en niet voor herhaling vatbaar".

Integriteitscode

Het personeel van de VRT heeft zopas een nieuwe mail van Delaplace in zijn inbox gekregen. Die komt er na overleg met het gemeenschappelijk vakbondsfront. "De vakbonden hebben een rechtzetting gevraagd over de column 'Geen commentaar' en een plan van aanpak om het vertrouwen van het personeel in de CEO en de directie te herstellen, met concrete stappen", klinkt het bij de bonden.

Ondanks de vele goede dingen die afgelopen jaar zijn gebeurd, hebben delen van het Transformatieplan diepe sporen nagelaten

VRT-CEO Frederik Delaplace

In de mail reageert Delaplace op de ontstane heisa. "Heel wat medewerkers reageerden verbaasd en geschrokken en er vielen termen als spreekverbod en zwijgplicht. Laat me heel duidelijk zijn: daar is geen sprake van. Iedereen moet binnen VRT zijn of haar mening kunnen uiten en dat zonder angst kunnen doen. Dat verandert niet. Het zou ook erg bizar zijn, komende van iemand die zelf zijn halve leven journalist is geweest. Maar OK, ik had dat beter kunnen en moeten duiden."

Toch herhaalt Delaplace de stelling dat de afspraken over externe communicatie binnen de VRT onvoldoende duidelijk zijn. "Dat is nochtans nodig om te vermijden dat al het goeds over VRT keer op keer teniet wordt gedaan door akkefietjes en perslekken." Volgens hem laat de integriteitscode niet toe om schade te berokkenen aan de VRT. Hij wil daar nauwer op toezien, klinkt het.

"Open debatcultuur"

Delaplace roept daarnaast op om "problemen, ergernissen, kritiek eerst intern aan te pakken". Hij wil binnen de VRT ook inzetten op een "open debatcultuur". "Wie dan toch nog bot vangt, kan ook altijd bij een vertrouwenspersoon terecht."

"Ondanks de vele goede dingen die afgelopen jaar zijn gebeurd, hebben delen van het Transformatieplan diepe sporen nagelaten", erkent de CEO nog. "We zullen daarom, onder meer in overleg met de vakorganisaties en in directe contacten met alle medewerkers, werken aan meer verbinding en aan het versterken van het vertrouwen."

Binnen dat Transformatieplan wil de VRT-top het in 2025 met zowat een tiende van het personeel minder doen. Dit jaar zal het aantal omroepmedewerkers voor het eerst structureel onder 2.000 dalen, om in 2025 uit te komen op 1.880.

Meest gelezen