Represented by ZUMA Press, Inc.

Skelet van T.rex Trinity gekocht door Fernand Huts voor zijn Boerentoren: "Dolgelukkig met unieke aankoop"

De koper van "Trinity", het geraamte van een Tyrannosaurus rex, heeft zich kenbaar gemaakt: het is havenbaas Fernand Huts. Hij gaat zijn aankoop tentoonstellen in de Boerentoren in Antwerpen, die hij recent ook heeft gekocht. " We zijn zeer tevreden dat Trinity beschikbaar wordt voor het publiek en de wetenschap. Ze zal in zeer goede handen zijn," klinkt het bij The Phoebus Foundation, de kunststichting van Fernand Huts.  De havenbaas zelf reageert "dolgelukkig": "Wij zijn mensen die out of the box denken, wij zagen hier een geweldige opportuniteit om dit naar Antwerpen te halen." 

De combinatie dinosaurus en flatgebouw doet misschien aan Godzilla denken, maar dit gaat over T.rex "Trinity" en de Boerentoren. Enkele dagen geleden werd in Zürich een skelet van een tyrannosaurus rex geveild voor bijna 5 miljoen euro. De koper was een privé-verzamelaar, meldde het Zwitserse veilinghuis toen. Maar nu is zijn identiteit bekendgemaakt: het gaat om The Phoebus Foundation, de kunststichting van de Antwerpse zakenman Fernand Huts. 

Fernand Huts is van plan om Trinity tentoon te stellen in de Boerentoren in Antwerpen, het voormalige appartements- en kantoorgebouw waar hij een cultuurcentrum van wil maken. 

Met de T.rex willen we de Boerentoren, Antwerpen en Vlaanderen op de wereldkaart zetten

Fernand Huts

"Ik ben dolgelukkig dat we die aankoop hebben kunnen doen, want dit is heel uitzonderlijk in de hele wereld. Er zijn er nog maar drie die ooit verkocht zijn geweest; dit was de derde en wij hebben van die gelegenheid gebruikgemaakt," zegt Fernand Huts aan VRT NWS. "Wij willen er de Boerentoren, Antwerpen en Vlaanderen mee op de wereldkaart zetten." 

TRX-293, koosnaampje “Trinity”, is 3,9 meter hoog en 11,6 meter lang. De veilingverkoop was een Europese primeur. Het is ook het allereerste T.rex-skelet dat naar België komt.

"We zijn trots dat dit spectaculaire specimen deel zal uitmaken van ons project", zegt Katharina Van Cauteren van The Phoebus Foundation. Omdat de afwerking van de Boerentoren nog enkele jaren op zich zal laten wachten "wordt de mogelijkheid onderzocht om Trinity intussen uit te lenen aan een museum. Wetenschappers hoeven zich geen zorgen te maken: zoals de rest van onze collectie is Trinity beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek."

We hebben contact met verschillende musea, maar voorlopig niet in België

Fernand Huts

Fernand Huts zelf spreekt van een akkoord met "een of meerdere musea die hem voor een bepaalde periode mogen hebben en tonen aan hun publiek. We zullen hem dan overbrengen zodra de Boerentoren klaar is, over 4 of 5 jaar. Het zou spijtig zijn mochten we hem in afwachting in een kelder steken." Huts zegt dat er contacten zijn met verschillende musea; voorlopig niet in België.

Ik kijk uit naar een telefoontje van Fernand Huts

Koen Stein, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

"Mijnheer Huts mag mij zeker bellen, ik kijk ernaar uit," reageert Koen Stein, paleontoloog in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Radio 2 Spits. "We zijn in België verwend met onze collectie van 30 volledige iguanodonskeletten, een allosaurus, een plateosaurus. "Maar dit is de allereerste T.rex die in België te zien zal zijn." Dat het skelet toegankelijk blijft voor onderzoekers is toch winst voor de wetenschap, vindt Koen Stein. "Ik zal niet zeggen dat deze T.rex meer waard is dan andere skeletten, maar ik ben er wel blij mee." 

Terug naar Fernand Huts. Hoe valt de aankoop van een fossiel skelet te rijmen met de kunstverzameling waar The Phoebus Foundation hoge ogen mee gooit? "Wij zijn mensen die out of the box denken, wij zagen hier een geweldige opportuniteit om dit naar Antwerpen te halen."  Huts ziet "combinaties" mogelijk. "We denken breder dan enkel kunst en tentoonstellingen; dit past erin."  

BEKIJK - Hoe uitzonderlijk is Trinity de T. Rex? "VRT NWS Laat" legde het uit op de dag van de veiling, de koper was toen nog niet gekend:

Videospeler inladen...

Fernand Huts kwam recent in het nieuws met de spectaculaire plannen voor de Boerentoren, ooit de eerste wolkenkrabber in Europa. Hij heeft de Amerikaanse sterarchitect Daniel Libeskind aangezocht voor een ingrijpende verbouwing. Die is van plan om een glazen "hoed" op het gebouw te zetten, en een "groene toren" ernaast te bouwen.

Meest gelezen