Gent wil verhuurders vervolgen die blijven discrimineren en stuurt overtreders door naar Mensenrechteninstituut

De stad Gent stuurt verhuurders die na een praktijktest blijken te discrimineren door naar het Vlaams Mensenrechteninstituut. Uit bijna 2.700 nieuwe testen blijkt dat er vooral nog ongelijke behandeling is voor mensen met een migratieachtergrond of rolstoelgebruikers. Gent voert de testen uit op de privémarkt en bij makelaars en werkt daarvoor samen met de VUB. 

De stad Gent liet bij privéverhuurders en makelaars opnieuw praktijktesten uitvoeren om discriminatie op te sporen. Tegen een 20-tal makelaars zal de stad nu een dossier opstellen omdat ze verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de discriminatie of al voor een tweede keer tegen de lamp lopen. De stad gaat dat doorsturen naar de koepelorganisatie en het Vlaams Mensenrechteninstituut. Daarna kunnen tuchtprocedures of juridische stappen volgen. Gent voert al sinds 2016 praktijktesten uit in samenwerking met de VUB. Daarbij stellen twee mensen met een soortgelijk profiel zich kandidaat, al is er één met eigenschappen waarop gediscrimineerd kan worden. Zo werden er onder meer Turks, Slowaaks en Ghanees klinkende namen gebruikt. 

We vinden het belangrijk om deze praktijktesten te herhalen om het probleem op te sporen én aan te pakken 

schepen Astrid De Bruycker (Vooruit)

Gent voerde in totaal net geen 2.700 praktijktesten uit (1.438 bij privéverhuurders en 1.225 bij makelaars). Vooral bij mensen met een migratieachtergrond of rolstoelgebruikers is er sprake van discriminatie. Bij particuliere verhuurders krijgen ze in 1 op de 5 gevallen het deksel op de neus, bij makelaars is dat in bijna de helft van de gevallen zo. Daarbij moet wel benadrukt worden dat slechts een kleine groep makelaars verantwoordelijk is voor het grootste deel van de discriminatiegevallen. Gentse makelaars discrimineren minder, ook makelaars die bij de vorige testen gecontroleerd werden, scoren beter. "We vinden het erg belangrijk om deze praktijktesten te blijven herhalen om het probleem op te sporen en aan te pakken", zegt schepen Astrid De Bruycker (Vooruit). 

Ook goede resultaten

De nieuwe praktijktesten tonen aan dat bepaalde groepen niet gediscrimineerd worden. Doven en alleenstaande moeders ervaren geen enkel nadeel. Alleenstaande vaders hebben zelfs een licht voordeel op koppels met kinderen. Gent testte deze keer 210 makelaars, bij de vorige reeks praktijktesten kwamen nog maar 86 makelaars aan de beurt. Heel wat makelaars zijn dus voor het eerst getest. "Slechts een kleine groep behandelt mensen nog ongelijk", besluit De Bruycker. Er komt nu verder overleg met de huursector om de discriminatie aan te pakken. Gent is de enige stad in Vlaanderen die misbruik via testen ook juridisch wil aanpakken. 

Meest gelezen