© BELGA

Duitsland verbiedt vanaf 2024 nieuwe gas-of mazoutketels

De Duitse regering heeft de knoop doorgehakt: vanaf 2024 mogen er geen nieuwe gas- of mazoutketels meer geïnstalleerd worden, zo berichten Duitse media. Elke nieuwe installatie moet voor minstens 65 procent op hernieuwbare energie kunnen draaien, luidt het in de “bouwenergiewet”.

gjs
Bron: BELGA

Aanvankelijk was er sprake van een verbod vanaf 2025, maar de groene minister Robert Habeck wilde dat proces naar meer warmtepompen versnellen, om de CO2-uitstoot sneller af te bouwen en de afhakelijkheid van gas te verminderen. Hij wijst er ook op dat wie nu een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatst, “dat doet voor de volgende 20 à 30 jaar”. 

De laagste inkomens en 80-plussers worden voorlopig vrijgesteld van de verplichting en er komt ook een subsidiesysteem om de kostprijs te verzachten, maar toch vreest de oppositie voor onhaalbare kosten voor heel wat gezinnen. Bijna de helft van de Duitsers verwarmt nu op gas en een kwart op stookolie.

Bestaande aardgas- en mazoutketels mogen wel nog blijven bestaan en zullen ook nog mogen hersteld worden. Pas tegen 2045 mikt Duitsland op een volledig verbod.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer